Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ihmali yüzünden 5 yaşındaki Oğuz Kaan Dural’ın hayatını kaybettiği iddia edildi

5 yaşındaki Oğuz'un ölümüyle ilgili hastane ihmali iddiası

AYCAN KARADAĞ

Muğla'nın Menteşe ilçesinde 5 yaşındaki Oğuz Kaan Dural'ın grip ve yüksek ateş nedeniyle 17 Ocak günü hayatını kaybetmesinin ardından Dural’ın anne ve babası, hastane personelini ihmalle suçlayarak, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

BİZİM CANIMIZ YANDI, BAŞKASININ CANI YANMASIN

Oğuz Kaan Dural’ın babası İbrahim Dural BirGün’e yaptığı açıklamada, “Çocuğumuz hastanenin sorumsuzluğu yüzünden öldü. İl Sağlık Müdürü, çocuğumuzun su kaybından öldüğünü ifade etti. Bize tanıklık edeceğini söyledi. Ne kadar sözünde durur bilemeyiz. Hastane çok sorumsuz davrandı. Son gün çocuğumuz can çekişirken 40 dakika ilgilenilmedi. Bizim canımız yandı, başkasının canı yanmasın diye bu hastaneye soruşturma başlattık. Şu an ki sistemde bir şey değişeceğine inanmıyorum ama yine de çocuğumuz için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Ailenin avukatı Didem Alaca tarafından Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dava dilekçesine göre iddialar şu şekilde:

"Oğuz Kağan 13 Ocak 2020 tarihinde, 40 derece ateş, öksürük, iştahsızlık ve kusma şikâyetleri ile MSKÜEAH Çocuk Aciline götürülmüştür. Kendisini Dr. H. Ç. Muayene etmiş, Enflüvir Şurup yazıp evine göndermiştir. Bu tarihte hastaya kan tahlili yapılmamış ve hasta tekrar kontrole çağrılmamıştır. Epikriz raporuna ise, hastanın tam şikâyetleri geçirilmemiştir. Bunun dışında en önemlisi, bu şikâyetlerle gelen hastaya en azından kan tahlili ya da başka bir virüs araştırmasına yönelik tahlil, tetkik yapılması gerekmektedir. Normal, ortalama bir hekimden beklenen davranış ve özen yükümlülüğü yerine getirilmemiştir. Ölüm neticesinin oluşmasına sebebiyet veren ilk eylem budur. Bu sebeple atılı suçlar sebebi ile Dr. H. Ç. 'den şikâyetçiyiz."

İYİLEŞMEYEN ÇOCUK ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ REÇETE İLE EVİNE GÖNDERİLDİ

"Oğuz Kağan'a doktorun belirttiği tedavi ile gerekli ilaçlar anne baba tarafından sağlanmış ve ateşi de düşürülmeye çalışılmıştır. Ancak Oğuz Kaan'ın ateşi düşmemiş, 3 gün boyunca hiç yemek yiyememiş, çok az sıvı alabilmiş ve genel durumunda hiçbir düzelme olmamıştır. Kendisini 16 Ocak 2020'de Dr. U. K. muayene etmiştir. Ateşi 39,6’dır, çocuğun genel durumunda hiçbir düzelme olmadığı, gıda ve sıvı alımı olmadığı, kusma ve ishalinin olduğu, halsizlik olduğu doktora bildirilmiştir. Ancak Dr. U. K. sadece, çocuğa ateş düşürücü ilaçlar olan "Dolven ve Calpol' reçete edip evine göndermiştir. Dr. U. K. 16 Ocak 2020 tarihli eylemleri ile son muayene tarihinden bu yana hiçbir düzelme göstermeyen bilakis daha da kötüleşen hastası için, hiçbir tahlil, tetkik istememiş, sıvı kaybı belirgin olan hastaya damar yolu ile sıvı takviyesi yapmamış, hastane yatışı vermemiştir. Kendisinin bu eylemi, hastaya yanlış tedavi uygulayan hekimin sorumluluğu kapsamında değerlendirilmeli ve ihmali davranışla taksirle adam öldürme değil, önceden gerçekleştirilen tehlikeli davranış olarak değerlendirilerek TCK madde-83 kapsamında soruşturma yürütülmelidir."

RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK ŞUÇUNDAN DA ŞİKÂYETÇİYİZ

“Hekimin sorumluluğu, hastası için garantör olması nedeniyle ihmali davranışla yani hastaya gerekli tıbbi müdahaleyi yapmaması değil, icrai davranışla yani hastayı hastaneden taburcu etmesidir. Bunun haricinde rapor incelendiğinde ikinci sayfa başında "Dekort" isimli ilacın enjekte edildiği belirtilmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Hastane 16 Ocak 2020 tarihli ilgili saatleri kapsayan kamera görüntüleri var ise buradan görülecektir ki çocuğa hiçbir enjeksiyon yapılmamıştır. Bunun dışında söz konusu ‘Dekort’ isimli ilaç zaten hastanın ateş, kusma, ishal, halsizlik gibi şikâyetleri üzerinde etkili bir ilaç değildir. Bu sebeple Resmi Belgede sahtecilik suçundan da sorumlu hekimden şikâyetçiyiz.”

ÇOCUK ŞOK HALİNDE 40 DAKİKA BEKLETİLDİ

“Oğuz Kağan o vaziyette sorumlu Hekimce evine gönderildikten sonra geceyi çok kötü geçirmiştir. Ateşi hiç düşmemiş, defalarca ishal geçirmiş ve küsmüştür. Çocuk yüksek ateş ve sıvı kaybı sebebiyle, aile tarafından sabah 5'te evden çıkartılarak tekrar MSKÜEA Çocuk Aciline götürülmüştür. Hastanın giriş saati epikriz raporuna 06:01:56 olarak görünmektedir. (O gün Oğuz Kağan acile giriş yaptıktan sonra bu şekilde ‘şok’ halinde olan çocuk ile görevli Acil hekimi ya da hemşireler hiç ilgilenmemiş, 40 dakika boyunca çocuk o halde bekletilmiştir. Çocuk artık morarmaya ve titremeye başlayınca babası isyan etmiş ve doktoru zorla çağırmıştır. Acilde görevli Dr. M. B. E. , çocuğu görünce hemen kan tahlili isteyerek damar yolu açılmasını istemiştir. Görevli hemşire çocuğun elleri ve bacakları dahil 6 yerinden deneme yapmasına rağmen damar yolunu açamamıştır. Çünkü artık Oğuz Kağan için çok geçtir. Akabinde hasta entübe edilmiş tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Hastanın epikrizinde İnfluenza yani H1Z1 virüsü pozitif belirlenmiştir.”