Antalya'da yurttaşlar tarafından bakılan 5 yavru köpek, öldürüldü. Köpekleri toprağa veren yurttaşlar, “Bu canlara nasıl kıydınız?” dedi. Türkiye’de hâlâ hayvanlara karşı işlenen suçlara caydırıcı cezalar verilmiyor.

5 yavru köpeği öldürdüler: Caydırıcı cezalar ne zaman gelecek?

Yurttaşlar, karınlarını doyurdukları yavru köpekleri toprağa verdi.

Geçen pazar gecesi, Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'ndeki parka giden hayvanseverler, besledikleri köpek yavrularından 5'ini ölü buldu. Zehirlenerek öldürüldükleri tahmin edilen 5 yavru köpek, yurttaşlar tarafından toprağa verildi.

Köpeklere mama veren yurttaşlardan Duygu Nebioğlu, Ayşe Uzunköklü ile birlikte 30 sokak hayvanını beslediklerini söyledi.

DHA’da yer alan habere göre, mahallede bazı kişilerin köpeklerin beslenmesine karşı çıktığını belirten Nebioğlu, “Olay gecesi buraya geldiğimizde bir hayvanın can çekiştiğini, dördünün ise öldüğünü gördük. Sabah hayvanları topladık. Üç kardeşi bir çukura, diğer ikisini başka bir yere gömdük. Dört yavrumuz da kayıp. Onların da öldürülmüş olabileceğini düşünüyoruz. Mahalle muhtarı ile konuyu paylaştım. Ancak olayın yaşandığı yer kör bir nokta. Yine de polis merkezine gidip, şikâyetçi olacağım” diye konuştu.

5-yavru-kopegi-oldurduler-caydirici-cezalar-ne-zaman-gelecek-727754-1.
Köpeklerin zehirlenerek öldürüldükleri tahmin ediliyor.

Aynı semtte 20 yıldır hayvanları beslediğini belirten Ayşe Uzunköklü de çok üzgün olduğunu belirterek, “Hepsi bizim çocuğumuz gibi. Sokağa çıkma yasağında bile gece, gündüz demeden korka korka gidip, onları besledim. O kadar verilen emeğin ardından gelip baktığımda ise hepsinin ölüsüyle karşılaştım. Ne kadar acı bir durum. Bu dünya hepimizin. Kimsenin kimseye böyle bir şey yapmaya hakkı yok. Sevmiyor olabilirsiniz ancak canına kastetmek nedir? Bu canlara nasıl kıydınız?” dedi.

ERDOĞAN’IN VAADİ HÂLÂ GERÇEKLEŞMEDİ

Türkiye’de hayvanlara karşı işlenen suçlar, caydırıcı olmaması nedeniyle sık sık eleştiriliyor.

2004 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan ancak yetersiz bulunan Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, hayvanlara karşı suç işleyenlere düşük idari para cezaları uygulanıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sapanca’da 2018 yılında gördüğü işkence sonrası hayatını kaybeden ve toplumda büyük infial uyandıran yavru köpek olayının hemen ardından hayvan haklarıyla ilgili ciddi yaptırımlar içeren yeni yasanın Meclis’in 27. döneminde öncelikli ele alınacağını söylemişti.

Ancak 27’nci yasama döneminin başlamasının üstünden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen yasa hâlâ çıkmış değil.

Geçtiğimiz 20 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda, 5 parti grubunun ortak önergesiyle hayvanlara uygulanan şiddet ve kötü muamele olaylarının incelenerek, bu olayların önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Ne var ki komisyon, o günden bu yana bir ilerleme kaydedebilmiş değil.