Doğa savunucusu Aysin-Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti, öldürülmelerinin 5. yılında unutulmadı. Büyüknohutçu Dostları, herkesi yaşamı savunmak üzere 7-8 Mayıs’ta Antalya’ya çağırdı.

5 yıl önce öldürülen yaşam savunucuları Büyüknohutçu çifti Antalya’da anılacak

Sabri Kırdar / ANTALYA

Antalya’nın Finike ilçesinde taş ve mermer ocaklarına karşı doğa mücadelesi yürüten ve beş yıl önce Kızılcık yaylasındaki evlerinde öldürülen yaşam savunucuları Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu 7- 8 Mayıs’ta bir dizi etkinlikle anılacaklar.

“Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu’nun Dostları” tarafından gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında mezarları başında ve hayatlarını kaybettikleri yerde bir anma gerçekleştirilecek, adlarının verildiği parkta anılarına fidan dikilecek ve çeşitli atölye etkinlikleri yapılacak.

5-yil-once-oldurulen-yasam-savunuculari-buyuknohutcu-cifti-antalya-da-anilacak-1011543-1.

5-yil-once-oldurulen-yasam-savunuculari-buyuknohutcu-cifti-antalya-da-anilacak-1011544-1.

AİLESİ, GERÇEK AZMETTİRİCİLERİN AÇIĞA ÇIKARILMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Büyüknohutçu çiftinin kızları Emine Büyüknohutçu “Finike Cumhuriyet Savcılığı’na soruşturmanın derinleştirmesi için bulunduğumuz ihbara rağmen, Savcılık yeni delil toplamayarak azmettiriciler yönünden ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdi. 8 Nisan’da bize tebliğ edilen karara itiraz ettik ancak 18 Nisan 2022 tarihinde itirazımız reddedildiği bize tebliğ edildi. Maalesef azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve dosya tamamen kapatılmış oldu. Üstelik bu, mahkemenin suç duyurusu kararına rağmen yapıldı. Cinayetlerin üstü baştan beri eksik soruşturmayla örtüldüğü gibi suç ihbarımız da sonuçsuz kalmıştır. Bu nedenle, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle, dosyayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağız” dedi.

Azmettiricilerin açığa çıkarılması talebiyle change.org’da da imza kampanyası başlatılmıştı.

NE OLMUŞTU?

9 Mayıs 2017’de Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Kızılcık yaylasındaki evlerinde öldürülen Büyüknohutçu çiftinin cinayet şüphelisi Ali Yamuç, tutuklandıktan sonra yazdığı mektupta Büyüknohutçuları mermer ocağı şirketlerinin isteğiyle para karşılığında öldürdüğünü itiraf edip cezaevinde intihar etti. Eşi Fatma Yamuç ise kendine yöneltilen suçlamalardan beraat etti. Aradan geçen 5 yılda Büyüknohutçu cinayeti hâlâ aydınlatılamadı.