'50+1' tartışmalarına CHP'li Özel de katıldı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50 artı 1 tartışmalarını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, açıklamaları hayretle takip ettiklerini belirterek,“AKP - MHP birlikteliği yüzde 40’ı zor aşar durumda ve çıtayı yüzde 40’lara kadar indirmiş durumdalar” dedi.

Mezopotamya Ajansı'na göre, Erdoğan’ın açıklamalarının itiraf niteliğinde olduğunu belirten Özel, “Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50 artı 1 olarak tanımlanan oyların salt çoğunluğunu alabilmek gerektiğine ilişkin anayasa hükmünün, değiştirilerek bu barajın yüzde 40’a düşürülmesi noktasındaki açıklamaları hayretle takip ettik. Bir eski bakanın bu ifadelerinin ardından, AKP Genel Başkanı’nın da konunun tartışılabileceği yer olarak Parlamento’yu işaret etmesiyle, bu konunun iktidar partisince düşünüldüğü anlaşılmaktadır” dedi.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda geçerli olan yüzde 50 barajının yüzde 40'a çekilmesi tartışmasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, teklifin muhalefet tarafından Meclis'e getirmesi halinde “Değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız" açıklamasında bulunmuştu.

‘AKP-MHP YÜZDE 40’I ZOR AŞAR DURUMDA’

Özel, AKP-MHP birlikteliğinin yüzde 40’ı zor aşar durumda olduğu ve çıtayı yüzde 50 artı 1’den yüzde 40’lara kadar indirmiş olduğunu ifade etti. Özel, “Geçmişte 50’nin üzerinde oyu olan bu birliktelik kimseye kazandırmıyor, ülkeye kaybettirdiği gibi bunu savunanlara da kaybettiriyor. Bu itiraf son derece önemli ama bunun tutar tarafı yok. Çünkü Türkiye’nin hak ettiği yönetim biçimi ve Türkiye için en doğru olan yönetim biçimi demokratik parlamenter sistem” diye belirtti.

‘BÖYLE BİR ÖNERİMİZ OLMAYACAK’

Erdoğan’ın yüzde 40 önerisini muhalefetin getirmesi gerektiği yönündeki açıklamasını da hatırlatan Özel, CHP olarak böyle bir önerilerinin olmayacağını söyledi. Özel, “Bu tartışma ciddiyetsiz bir tartışmadır ve bu tartışmanın ciddiyetsizliği şuradan kaynaklanmaktadır, İki yıl önce ne eleştiride bulunduysak AKP'liler onu şikâyet olarak dile getirmeye başlamıştır. İki yıl önce biz bu uyarıları yaptığımızda bizim söylediklerimize kulakları tıkayanlar kendileridir”

Bir anayasa değişikliği yapılacaksa, bu değişikliğin parlamenter demokratik sistemin tesisi ve güçlendirilmesi noktasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasanın tadil edilmesi gerektiği doğrudur ama bu tadilat 16 Nisan’da yaratılan rejime yönelik revizyon biçiminde değil, güçlendirilmiş bir demokratik parlamenter sistemin tesisi yönünde olmalıdır. 16 Nisan’dan öncesi de iyi değildi. Biz 16 Nisan öncesine değil, 12 Eylül’den de kurtulmuş, 16 Nisan öncesinin sorunlarını da çözmüş bir sisteme dönüşü savunuyoruz. Bir eski bakanın tetiklediği bu tartışmalar da bu sistemin yarattığı garabetlerden bir an önce kurtulmamız gerektiğini ortaya koymaktadır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.