Kocaeli’nde taşocağı ve beton tesisi projesi iptal edildi. 50 bin ağaç kesilmekten kurtulurken Avukat Baloğlu, “Artık bir çivi dahi çakılmaması gerekiyor” dedi.

50 bin ağaç kurtuldu
Yaşam savunucuları bilirkişi keşfine katılarak itirazlarını dile getirdi. (Fotoğraf: BirGün)

Gökay BAŞCAN

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan taşocağı iptal edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığını belirten Bursa 3. İdare Mahkemesi, bölge halkını haklı buldu. Kararı değerlendiren Avukat Çiğdem Baloğlu, “Artık orada bir çivi dahi çakılmaması gerekiyor” dedi.

Yalova’da bulunan Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına yapı malzemesi için taşocağı ve beton tesisi için geçen mart ayında onay verildi. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan bölge halkı karara karşı dava açtı. Açılan davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi. Bölge halkının da katıldığı keşif bilirkişilerin katılımıyla 31 Mart’ta yapıldı.

AĞAÇ YANLIŞ HESAPLANMIŞ

Raporu hazırlayan bilirkişiler, proje tanıtım dosyasının içeriğinin eksik ve yetersiz olduğunu belirtti. Bölgede 3 adet daha taşocağı olduğuna ve barajların ihtiyacı olan hammaddeyi buralardan alması gerektiğine dikkat çekildi. Bilirkişiler ayrıca, kesilecek ağaç sayısının yanlış hesaplandığını ifade etti. Raporda, ÇED alanında 50 bin 529 adet ağacın kesilme ihtimali varken dosyada, 7 bin ağaç kesilecekmiş gibi hesap yapıldığına dikkat çekildi.

Rapor doğrultusunda karar veren mahkeme, DSİ’nin taşocağı ve beton santralı projesini iptal etti. Bursa 3. İdare Mahkemesi iptal kararında proje dosyasındaki eksikleri ve hataları şöyle sıraladı:

•ÇED raporunda orman alanlarına ve kesilecek olan ağaç sayısına ilişkin hesaplamalar gerçeği yansıtmadığı,

•Geçici olarak açılacak andezit ocağının yerleşik nüfusun yoğun yaşadığı ve tarım ile hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı,

•Alternatif taşocaklarına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığı,

•Çevresel etkileri belirlemede yetersiz olduğu,

•Olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da azaltılması için alınacak önlemleri yansıtmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Karardan memnun olduklarını belirten Avukat Çiğdem Baloğlu, “Tüm Kocaeli’ni sevindiren ve yakından ilgilendiren bir karar. Bir hukukçu ve aynı zamanda Kocaelili olarak mutluyum. Kızderbent doğasıyla, kültürüyle, turizmiyle çok özel bir yer. Bunları görmezden gelen projeydi” dedi.