Yunanistan’da yaşayYunanistan’da yaşayan yaklaşık 50 bin mültecinin kamplardaki yaşama koşulları çok kötü: Kamplar kalabalık, temizlik yetersiz, tıbbi olanaklar kısıtlıan yaklaşık 50 bin mültecinin kamplardaki yaşama koşulları çok kötü: Kamplar kalabalık, temizlik yetersiz, tıbbi olanaklar kısıtlı

50 bin mültecinin barınma koşulları yetersiz

Uluslararası Af Örgütü “Geleceğimi kendim belirlemek istiyorum: Köklerinden koparılarak Yunanistan’a gelen kadınlar seslerini yükseltiyor” raporunu yayımladı.

Uluslar Arası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, konuyla ilgili bir açıklama yaparak “Tüm zorluklara ve olanaksızlıklara rağmen, mülteci kadınlar seslerini yükseltecek gücü kendilerinde buluyor. Yetkililer, kadınların sesine kulak vermeli ve söyledikleri doğrultusunda harekete geçmelidir. #MeToo (#BenDe) ve #TimesUp (#VakitDoldu) kampanyalarının süregeldiği bu dönemde, yerinden edilen ve Yunanistan’a sığınan kız kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olmaktan gurur duyuyoruz ve onlara şu mesajı veriyoruz: ‘Sizi görüyoruz, sizi duyuyoruz, size inanıyoruz ve sizinle birlikte mücadele edeceğiz.’” dedi.

Sağlık hizmetleri yetersiz

Rapora göre Yunanistan anakarasında yer alan kentsel bölgelerde veya kamplardaki geçici barınma merkezlerinde 45.500 civarında mülteci ve göçmen yaşıyor. Anakarada bulunan kamplardaki koşulların hala kötü olduğu, ayrıca yaşanamaz durumda olduğuna karar verildiği için daha önce kapatılan üç kampın, kalacak yer olmadığı gerekçesiyle ve kamp koşullarında önemli herhangi bir iyileştirme yapılmadan yeniden açıldığı belirtiliyor. Kadın mültecilerin başlıca sorunları aşırı kalabalık kamplar, yetersiz temizlik ve tıbbi olanaklar, uzun süreli barınmaya elverişsiz çadırlar ya da konteynerler, yetersiz bilgilendirme ve kadın tercümanların bulunmaması olarak sıralanıyor.

Mültecilerin talepleri

- Düzgün konaklama imkanları
- Göçmen ve mültecilerin adalarda tutulmasına son verilmesi
- Şiddet tehdidi altındaki kadınların korunması
- Daha fazla kadın tercüman ve çalışan olması
- Bilgiye erişim sağlanması, yeterli bilgilendirme
- Hizmetlere tam erişim
- Güvenli ve sadece kadınlara özel alanların desteklenmesi
- Geçimlerini sağlayacak imkanlar oluşturulması
- Mültecilerin güvenli ve yasal yollarla kabul edilmesi
- Kadın ve kız çocuğu mültecilere karar ve gelecek planlaması aşamalarında danışılması