50 ülkede vakalar artış eğiliminde

Haber Merkezi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 50 ülkede Covid-19 vakalarının artış eğiliminde olduğunu açıkladı. Çin ve Tayvan'ın yanı sıra Portekiz ve İspanya'da vaka sayısının yükseldiği ülkeler arasına girdi.

İspanya Sağlık Bakanlığı 1 Nisan'dan bu yana vaka sayılarının iki kat arttığını kaydederken Portekiz'de ise vakalar 27 kat arttı.

Tayvan’da günlük Covid-19 vaka sayısı 50 binin üstüne çıkarak salgının başından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Merkezi Salgın Komuta Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte yerel kaynaklı 50 bin 780, dış kaynaklı 48 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 12 kişi öldü. Günlük vaka sayısı, önceki güne kıyasla 10 binden fazla artış gösterdi. Ada'da 9 Mayıs'ta 40 bin 304 yeni vaka kaydedildi. Salgın dalgasının, Çin ana karası ve Hong Kong'da olduğu gibi, Omicron varyantının yayılmasının sonucu olduğu tahmin ediliyor.

YENİ ZELANDA KAPILARINI AÇIYOR

Koronavirüs salgınında uyguladığı sıkı tedbirlerle bilinen Yeni Zelanda’nın temmuz sonu itibarıyla kapılarını tüm ülkelere açacağı duyuruldu. Yeni Zelanda hükümeti, 31 Temmuz’dan itibaren, Çin ve Hindistan gibi diğer ülkelerden gelenlere de kapılarını açma kararı aldı. Bu tarihten başlayarak, kalkış öncesi zorunlu Covid-19 testi uygulamasının da kaldırılacağı vurgulandı.

Öte yandan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılamaya dikkat çekti: “Bağışıklığın nispeten yüksek olduğu ülkelerde Covid nedeniyle ağır hastalık ve can kayıpları daha düşük seviyede. Fakat aşılamanın düşük olduğu ülkeler için aynı şey söylenemez. DSÖ olarak en korumasız durumdaki ülkelere bağışıklık kazandırmak için her ülkenin nüfusunun en az yüzde 70'inin aşılanması yönündeki gayretleri destekliyoruz.”