TEPAV’ın bu yıl 7’ncisini düzenlediği “Merih Celasun’a Saygı Günü”nde yoksulluk konuşuldu. Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, 50 yaş üstü yüz binlerce yurttaşın iş aramak zorunda kaldığını ifade etti.

50 yaş üstü iş aramak zorunda

Nisa KÜÇÜK

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ekonomi bilimine önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Merih Celasun’u anmak amacıyla “Merih Celasun’a Saygı Günü” düzenlendi. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen anma programında açılış konuşmasını Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Serdar Sayan ve Celasun’un kızı Esin Celasun yaptı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Buğra, konuşma yaptı, geçmişten bugüne yoksulluk algılarını ve yaklaşımlarını anlattı: “Dünya nüfusunun yüzde 55'i hiçbir sosyal güvenceye sahip değil. Avrupa’da bile yüzde 12 oranında yoksulluk var. Böyle bir ortamda vatandaşlık temel geliri tartışmalarının bu kadar yoğun olması şaşırtıcı değil.”

SİYASİ BİR KONU

Temel gelirin tek başına yoksulluk sorununu çözemeyeceğini belirten Buğra, şunları kaydetti: “Sosyal politikanın zaman zaman göz ardı edilen bir potansiyeli var. Ancak sosyal politikanın önceliklerle ilgili olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Önceliklerin de siyasi nitelikli olduğunu unutmamız gerekiyor. Önceliğimiz insana yakışır iş sağlayıp herkese eşit kalitede sağlık hizmeti mi vermek yoksa başka önceliklerimiz mi var? Burada odaklanılması gereken kısım bu çünkü öncelik siyasi bir konu.”

Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo ise çocuklar için yapılan sosyal yardımların, artan gıda fiyatları ve ekonomik kriz nedeniyle çocuğu koruyamadığını söyledi. Araştırmalara göre, gıdaya erişim güçlüğü ve yetersiz beslenmenin beyin gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Foggo, ”Bu durumun insan hakları ihlali ve çocuk hakları ihlali sorunu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu çocuklar yetişkin olduklarında da bu sorunları taşımayı sürdürüyor" dedi.

Aile Bakanlığı’nın 2021 yılı Faaliyet Raporu’nda da yer alan ve yoksulluğun bir yılda iki buçuk kat artığını gösteren verilere değinen Foggo, “Evde bakımı sağlanamayan 141 bin çocuğa yapılan sosyal yardımların da çok fazla arttığı söyleniyor. Çocukların okula devam etmesi için verilen bu cüzi sosyal yardımlar, ekonomik krizin derinleşmesiyle elektrik faturalarında, gıda alımında kullanılıyor. Bu sosyal yardımlar çocuğu koruyan mekanizmalar değil aslında" diye konuştu.

MİRASLAR REDDEDİLİYOR

Foggo, yoksulluğun 65 yaş ve üzeri insanlar için de büyük sorun olduğunu ifade etti. İŞKUR’a şubat ayında 50 yaş üzeri 204 bin 473 kişi kişinin iş başvurusu yaptığını belirten Foggo, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Yaşlılar bildikleri bilmedikleri bir sürü iş yapıyorlar ve birçok iş kazası oluyor. Emeklilerin 12 buçuk milyonu bankalara borçlu. Anne ve babalarından kalan mirası reddedenlerin oranı yüzde 85. İnsanlar artık o kadar çok borçlanmaya başlamışlar ki, miraslar reddedilmeye başlanmış."