NASA, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Carnaval'da yer alan Kennedy Uzay Merkezi'nde yeni nesil Artemis 1 isimli mega roketini, Ay görevi için fırlatmayı erteledi. Bir sonraki deneme, 2 Eylül 2022'de gerçekleştirilecek.

50 yıl sonra Ay’a dönüşün ilk adımı: NASA, Artemis 1’in fırlatmasını erteledi
Fotoğraf: AA

ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Artemis Ay programı kapsamında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün fırlatılması planlanan mega rokette fırlatma öncesi aksaklıklar meydana geldi.

BBC’nin haberine göre, Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) adı verilen mega roketin çekirdek kısmında bir çatlak meydana gelmiş olabileceğinden ve bunun yakıt alımını aksatabileceğinden şüphelenen mühendisler, rokette incelemelerde bulundu.

İncelemeler nedeniyle, 4 saat sürmesi beklenen yakıt doldurma işleminde yarım saate yakın duraksama yaşandı.

Roketin çekirdek kısmının dışında buz oluşumu olduğunu gözlemleyen mühendisler, sorunun ciddi olmadığını bildirdi.

Öte yandan, uçuşa engel olabilecek farklı arıza durumlarına ilişkin kontrollerin ve roketin 4 motorunda uçuş için gerekli eşit sıcaklığın sağlanması için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

Konuya ilişkin BBC’ye değerlendirmede bulunan NASA astronotlarından Stan Love, özellikle SLS gibi yeni bir uzay aracının ilk test uçuşunda bu tür aksaklıkların yaşanmasının “oldukça yaygın” olduğunu anlattı.

SLS-Orion uzay aracının uçuşunun, roket motorundaki sızmanın engellenememesi nedeniyle iptal edildiği, yeni denemenin 2 Eylül'de yapılacağı bildirildi.

ARTEMİS 1’İN AMACI NE?

Plana göre Space Launch System - SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) olarak bilinen uzay aracı, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak.

Kapsül ve roketin birleşimi SLS-Orion uzay aracının, Ay'ın etrafında 6 haftalık Artemis 1 test uçuşundan sonra Dünya'ya dönmesi planlanıyor.

NASA, Artemis programıyla, 1960'lar ile 1970'lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Uçuş, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en karmaşık ve güçlü roket gemisi olduğu düşünülen SLS-Orion uzay aracını, zorluk testinden geçirmeyi hedefliyor.

SLS'nin, NASA'nın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor.

Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor.

Asıl hedef Ay’ın sürekli karanlıkta olan ve milyarlarca yıldır oluşan donmuş su kütlelerinin olduğu tahmin edilen bölgelerini keşfetmek. Bu buzların ileride içme suyu veya yakıt olarak kullanılabileceği öngörülüyor.

NASA, astronotların yeniden Ay'a gönderilmesini, Mars'a insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek uzun vadeli bir Ay kolonisi kurulmasını hedefliyor.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

NASA’YA MALİYETİ NE KADAR?

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA'ya en az 40 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

Projenin 2025 yılına kadar maliyetinin ise 93 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne ve Jacobs gibi şirketlerin de destek verdiği proje, NASA yetkililerine göre ülke genelinde 70 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Kaynak: AA, BBC Türkçe, euronews