50 yılda eskimeyen Beatles

1 Haziran 2017 The Beatles hayranları için önemli bir tarihti. O gün efsane grubun kült albümü Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’in 50. yıl baskısı yayımlandı. O gün Liverpool’daki reklam panolarının tamamına yakını John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr dörtlüsünün afişleriyle donatıldı. O gün Twitter’da #SgtPepper50 etiketi dünya gündeminin zirvesindeydi.

50-yilda-eskimeyen-beatles-301586-1.50 yıl… Neredeyse bir insan ömrü. Ama yaptığınız müzik gerçekten çeliktense insanların aklına kazınıyorsunuz ve üzerinden kaç yıl geçerse geçsin etkiniz azalmıyor. Şarkılarınız, albümleriniz ve siz o ilk günkü gibi hatırlanıyorsunuz. The Beatles’ın 1963-1970 yılları arasında müzik listelerinde 1 numaraya yükselen hitlerinden oluşan 1 adlı seçki albümü takvimler 2000’i gösterirken piyasaya sürülmüş ve neredeyse tüm Batı ülkelerinde 1 numara olmuştu. McCartney bu durumla ilgili “İnsanlar The Beatles’ı tekrar hatırlamadı. Sanırım bizi hiç unutmamışlar” demişti. Bu sözün doğruluğundan şüphem yok.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümü The Beatles’ın olgunluk dönemine adım adım ilerleyişinin en belirgin halkalarından biridir. İlk dönemlerinde üzerlerinde eğreti duran takım elbiselerinden sıyrıldıkları ve Lennon’ın dediği gibi “artık başka şeyler yapmalıydık” dediği sürecin tam merkezindeydi o günler. 1965’teki Rubber Soul ve hemen ardındaki yıl çıkardıkları Revolver onlardaki değişimin ilk işaretleriydi. Tüm Beatles albümleri çıktığı dönemin hissiyatlarını içinde barındırır. Her birinde şarkıları dinlerken dünyanın o anki haletiruhiyesini de hissedersiniz. İşte 1967’de çıkan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band de dünya gençliğinin içine düştüğü rüyaların, umutların ve renk cümbüşünün sembolü olmak istercesine rengarenk bir albümdü.

Lucy in the Sky with Diamonds, A Day in the Life, Good Morning Good Morning, When I'm Sixty-Four, With a Little Help from My Friends ve diğerleri… Albümün hangi tarafına giderseniz gidin güçlü sözlerle, vurucu sound yapısıyla karşılaşıyorsunuz. Açılış ve kapanışın mükemmelliği kaydın içerisinde de kendini gösteriyor. Grubun daimi prodüktörü George Martin’in izinden oğlu Giles Martin’in yapımcılığını üstlendiği albümün 50. yıl baskısında da şarkıların etkisi güneş gibi parlıyor. McCartney haklı. Beatles henüz mezara girmedi.

50-yilda-eskimeyen-beatles-301587-1.