50 yıllık eczacıya ‘yobaz dedin’ cezası

Burcu Cansu

Helal ve haram ilacın tartışıldığı konferans düzenleyen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyfullah Oktay Arslan’a sosyal medya hesabından “yobaz” diyen yarım asırlık eczacı Akın Çubukçu para cezasına çarptırıldı. Çubukçu, gericiliğin karşısında her zaman bilimselliği savunduğunu belirtti.

BirGün bir yıl önce Başkent’te düzenlenen “gerici” konferansı gündeme getirdi. Rektörü ve kadrosunun önemli bir bölümü “Jet/Hülle” profesörlerden oluşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ‘nde Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini üstlenen Prof. Dr. Seyfullah Oktay Arslan’ın Ankara’da vereceği konferans tartışma yarattı. Konferansta Prof. Dr. Seyfullah Oktay Arslan “İnancımıza uygun ilaç kullanımı” başlığı altında, “İlaçların bileşimlerindeki haram ve şüpheli maddeler nelerdir? Tedavi maksatlı kullandığımız ilaçlarda helallik haramlık sınırını nasıl tespit edebiliriz? Kozmetik ürünlerin içeriğinde nelere dikkat etmeliyiz?” gibi konularda sunum yaptı.

Paylaşım suç kabul edildi

Seyfullah Oktay Arslan, BirGün’ün haberini sosyal medya hesabından paylaşan eczacı Akın Çubukçu ve öğretim üyeliği döneminde ders verdiği öğrencilerinin de aralarında olduğu altı kişiye hakaret davası açtı.

50-yillik-eczaciya-yobaz-dedin-cezasi-537020-1.

Çubukçu, kongreye tepki gösterdikleri gerekçesi ile açılan davaya ilişkin şunları söyledi:

“Dava öncesi bu profesör, arabuluculuk kurumuyla bana ve diğer beş kişiye uzlaşma önerisinde bulundu. Methiyeler düzüp özür dilersem ve kendisinin gösterdiği bir vakfa ağaç dikmeleri için bağışta bulunursam davadan vazgeçeceği söylendi. Uzlaşmayı kabul etmedim. Bir öğrencim dışında diğerleri uzlaşmayı kabul etti. Öğrencim ve ben para cezasına çarptırıldık. Bu süreçte ‘uslu’ durmam koşulu ile ceza ertelendi. Danıştay, ‘yobaz’ ifadesini hakaret kabul etmemesine rağmen cezayı yedik.”
Ankara Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği’nde başkanlık da dahil uzun yıllar görev yaptığını belirten Çubukçu, hayatı boyunca bilimden yana bir hayatı savunduğunu ve bundan vazgeçmeyi de düşünmediğini belirtti.