Zeytinoğlu Grubu bünyesindeki işletmelerde çalışan ve aylardır maaş alamayan 500 işçi, çocuklarıyla birlikte eylem yaparak hükümete seslendi. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu: Sorumlu TMSF! Alacaklı olan Halkbank, Vakıfbank ve TMSF gereken duyarlılığı gösterse bu fabrikalar çalışmaya devam eder

500 işçi çözüm bekliyor

Eskişehir’de Zeytinoğlu Grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine’de çalışan yaklaşık 500 işçi, fabrikalarda üretimin durduğunu, 4 aydır maaşlarının ödenmediğini ve mağdur olduklarını belirterek eylem yaptı. İşçilerin çocuklarının da katıldığı eylemde, “Babalar işsiz, çocuklar aç” sloganı atıldı.

TMSF tarafından 2009 yılında Zeytinoğlu Grubu şirketlerine el konulmuş, bu süre içinde işletmeler çalışmaya devam etmiş, ancak şirketlerin finansal yapısının daha da bozulduğu ortaya çıkmıştı. TMSF, geçen yıl haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu Grubu’na iade etti ama işletmeler borç batağında olduğu için üretim faaliyetlerini devam ettiremedi.

İŞÇİ ÇOCUKLARI DEVLETE SESLENDİ

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye yüzlerce işçi, önceki gün eylemdeydi. İşçilerin Vilayet Meydanı’nda yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi.Bunun üzerine Vilayet Meydanı’nın yanındaki yeşil alanda açıklama yapıldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Aslan Kabukçuoğlu’nun destek verdiği eyleme işçilerin çocukları da katıldı. Çocuklar, babalarıyla birlikte “Babalar işsiz, çocuklar aç”, “Hükümet Entil’e sahip çık”, “İşçiler burada, devlet nerede?” sloganları attı.

SARAYDA KRİZ YOK AMA ÜLKEDE VAR!

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yaptığı açıklamada, “Sizler hiç 4 aydır maaş almamanın ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Sizler 40-50 yıldır çalıştığınız bir fabrikadan tazminatınızı alamamanın verdiği ıstırabın ne olduğunu biliyor musunuz? 500 arkadaşımız bu duyguları yaşıyor” dedi.
“Peki, bu fabrika neden bu hale geldi?” diye soran Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de kriz yok deniliyor. Biz sarayda krizin olmadığını biliyoruz. Ama Türkiye’de kriz var, Türkiye’de fabrikalar yanıyor; iflas edenler, konkordato ilan edenler, kapananlar, işçinin hakkını gasp ederek çekip gidenler var. Bugün resmi işsiz sayısı 5 milyonun üzerine çıkmış. Tüm bunlar Türkiye’deki krizin varlığını ortaya koyuyor. Buna rağmen bu fabrikaların sıkıntılarını gidermek için bir çaba sarf edilmiyor.”

BMC’Yİ KURTARMAK İÇİN ENTİL’İ BOŞALTTILAR

Serdaroğlu, TMSF’nin BMC’yi kurtarmak için Entil’in altını boşalttığını vurgulayarak şunları kaydetti: “BMC’yi kurtardılar, BMC’yi. Bugün hani o savunma sanayimizin en önemli yapı taşlarından bir tanesi olan Tank Palet’i Tatar’a satan BMC var ya. İşte onu kurtarmak için bu Entil’in altını boşalttılar. TMSF ile defalarca görüşme talebinde bulunduk. Ancak randevu vermediler. Çünkü ayıplarını biz biliyoruz. Onların yüzüne vuracağımızı, tüm fabrikanın içini boşaltıp 500 işçiyi açlığa neden mahkûm ettiğini biz biliyoruz. Onlar randevu vermesinler, bizler yüzlerce işçimizle birlikte gideceğiz TMSF’ye. Bu fabrikayı bataklığa onların soktuğunu, onların çıkartacağını söyleyeceğiz. Yoksa bu kadar işçinin vebali sizin boynunuzda diyeceğiz. Fabrikanın bu hale gelmesinin sorumlusu TMSF’dir. TMSF’nin arkasında da bugünkü saray hükümeti vardır.”

BİZ DE MODAYA UYACAĞIZ AKP’NİN ÖNÜNDE OTURACAĞIZ

Fabrikanın gelecekle ilgili iş sorununun olmadığını belirten Serdaroğlu, “Alacaklı durumda olan Halkbank, Vakıfbank ve TMSF gereken duyarlılığı gösterse bu fabrikalar çalışmaya devam eder. Biz mücadelemizi devam ettireceğiz. 3 Ekim’de TMSF önünde basın açıklaması yapacağız. Olmadı, 4 Ekim’de AKP’nin Eskişehir il binasının önünde oturma eylemi yapacağız. Biliyorsunuz, bugünlerde siyasi partilerin önünde oturmak moda oldu. Biz de bu modaya uyacağız. 22 Ekim’de problemlerimiz çözülmezse Çalışma Bakanlığı ve Halkbank önünde protesto eylemi yapmak için Ankara’ya gideceğiz” diye konuştu.