Diyarbakır Baro’su üyesi Berdan Acun’un yargılandığı davada, hakimin müdafi Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan Aydın’a hakaret etmesi üzerine 53 baro, Sulh ceza Hakimi’ne tepki göstererek, HSK’yı gereğini yapmaya davet etti

53 barodan, Diyarbakır Baro Başkanı’na hakaret eden Sulh Ceza Hakimi’ne tepki

Diyarbakır Barosu üyesi Av. Berdan Acun’un yargılandığı davada hakim sorgusu esnasında Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimi Yunus Emre Kılıçlar, müdafi Av. Yunus Muratakan ve Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan Aydın’a hakaret etmişti.

Hakim, Yunus Muratkan için “Siz buraya provokasyon çıkarmaya mı geldiniz, sesiniz yüksek çıkıyor” demiş, Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan Aydın içinse,”Terbiyesizlik yapıyorsun. Terbiyesizlik yapma” ifadelerini kullanmıştı.

Hakim, kullandığı bu ifadeleri duruşma tutanağına geçirmemiş, avukatların tuttuğu tutanağı ise dosyaya eklememişti.

Konuya dair Twitter hesabından açıklama yapan Aydın, "Duruşmada cübbenin arkasına sığınarak, savunma yapan avukata provokatör, baro başkanına "terbiyesiz" deme cüreti gösteren, bunları tutanağa geçirmeyen, tuttuğumuz tutanağı dosyaya ekleme cesareti gösteremeyen bir "hakim!" Bunları kürsüye getirenlere de, tutanlara da yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimi Yunus Emre Kılıçlar’ın mahkemede avukatlara yönelik hakaretlerinin ardından, 53 barodan ortak açıklama geldi.

Hakim ve Savcıların liyakate göre değil, başka referanslarla mesleğe kabul edildiği belirtilen açıklamada barolar, Yunus Emre Kılıçlar’ın açığa alınmasını talep etti.

53 Baronun yaptığı ortak açıklama şöyle:

9 Haziran 2020 tarihinde tutuklamaya sevk edilen Diyarbakır Barosu üyesi meslektaşımızın sorgusu sırasında, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimi Yunus Emre Kılıçlar’ın, şüpheli müdafileri meslektaşlarımız ve yine şüpheli müdafi olarak duruşmada bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan AYDIN’a, nezaket ve terbiye sınırlarını aşan söylemlerde bulunduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Son dönemlerde hakim ve savcıların liyakat esasına göre değil, başka referanslarla mesleğe kabul edildikleri aşikar olup bu nedenle duyduğumuz endişeyi defalarca dile getirmiştik. Hiçbir mesleki deneyim ve tecrübesi olmayan, mesleki stajlarını dahi gerektiği gibi yapmadan mesleğe başlatılan bazı hakim ve savcıların ; bazen ibretlik, bazen de gülünç kararlara imza attıklarını, yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik tutum ve davranışlarda bulunduklarını, tüm kamuoyu ibretle izlemektedir. Bazılarının hakimlik makamına saygıyı hukuk ve adalete bağlılık yerine zorbalıkta gören anlayışı, her geçen gün yeni krizler yaratmaktadır. Avukatı ve savunmayı yargının bir parçası olarak değil gereksiz, hatta tehlikeli gören bu anlayışın sonucu olarak avukatlar şiddete ve hakarete uğramakta, adliyeler bile artık avukatlar için tehlikeli mekanlar haline gelmektedir.

Biz aşağıda imzası bulunan Baro Başkanları, Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan AYDIN’a ve meslektaşlarımıza yönelik davranışından dolayı adı geçen hakimi kınıyor, HSK’nın adı geçen hakim hakkında adli ve idari soruşturma başlatmasını ve hakimin derhal açığa alınmasını talep ediyoruz.