56 bin avukat sandığa gidiyor

Haber Merkezi

Dünyanın en kalabalık barosu olan İstanbul Barosu seçime gidiyor. 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu, bugün ve yarın Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Genel Kurul’un ardından gerçekleştirilecek seçimle yeni yönetim belirlenecek.

Mevcut başkan Mehmet Durakoğlu'nun aday olmadığı seçimde, Önce İlke Çağ Yükseliş Hareketi’nden Hasan Kılıç, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Filiz Saraç, Önce Avukat Grubu’ndan Elif Görgülü, Avukat Hakları Grubu’ndan Mustafa Gökhan Ahi, Bağımsız Avukatlar Grubu’ndan Gülden Sönmez, Genç Hukuk Hareketi Grubu’ndan Türkan Kara, Milliyetçi Avukatlar Grubu’ndan Hakan Çatak ile bağımsız aday Mert Er Karagülle yarışacak.

İstanbul Barosu Başkanlığı için 7 avukatlık grubundan 8 aday yarışırken seçimde Filiz Saraç, Hasan Kılıç ve Gökhan Ahi'nin ismi öne çıkıyor.

İstanbul Barosu yönetiminde 2010-2018 yılları arasında bulunan ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan ayrılarak “Önce İlke Yükseliş Hareketi”ni başlatan Av. Hasan Kılıç üçüncü kez aday oldu. “Demokratik, katılımcı, cesur bir baro için bir aradayız” diyerek bir imza metni oluşturan ÖDAV (Özgürlükçü Demokrat Avukatlar), Demokrasi İçin Hukukçular ve Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) üyelerinin de desteklediği “Bir aradayız” oluşumunun Hasan Kılıç’ı destekleyeceği öğrenildi. 2018 ve 2021 genel kurullarında da başkanlık için yarışan Kılıç, 2018’deki Genel Kurul’da 6 bin 863, 2021’de ise 6 bin 107 oy almış ve yarışı ikinci sırada tamamlamıştı. Yükseliş Hareketi bu seçimler öncesinde ilk kez adayını ön seçimle belirledi. Ağustos’ta yapılan ön seçimde tek aday adayının Av. Hasan Kılıç olması dikkat çekti. Avukat Hakları Grubu’nun (AHG) üçüncü kez İstanbul Barosu Başkan adayı olan Av. Gökhan Ahi, 2018’deki genel kurulda 2 bin 488 ve 2021’deki genel kurulda da 5 bin 994 oy alarak yarışı üçüncü sırada tamamlamıştı. Siyasi bir duruşa sahip olmadıklarını, herhangi bir ideolojiyi temsil etmediklerini belirten AHG’nin tarihinde ilk kez bu yıl başkan adayını ön seçimle belirlemiş olması ise dikkat çekti. Gökhan Ahi’nin tek aday olarak girdiği ve düşük bir katılımla Temmuz ayında gerçekleşen ön seçimde başkan aday adayı çıkmadı.