Ağustos ayındaki fırtınada düşen blokun altında kalan 3 stajyerden inşaat mühendisi Emre Çetin 58 gün sonra yaşamını yitirdi. Çetin, Merkez Ankara şantiyesindeki ihmaller zincirinin aramızdan aldığı ikinci genç oldu.

58 gün sonra acı haber: İhmaller zinciri Emre’yi de aldı

Semra KARDEŞOĞLU

İSİG Meclisi'nin önceki gün açıkladığı iş cinayeti istatistiklerinin mürekkebi kurumadan, şantiyede yaralanan bir gencin daha hayatını kaybettiği haberi geldi. Ankara'da geçen Ağustos ayındaki fırtınada staj yaptığı şantiyede ağır yaralanan henüz 22 yaşındaki inşaat mühendisi Emre Çetin 58 gündür tedavi gördüğü İbna Sina Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.


Dört çocuklu ailenin en küçüğü olan Çetin, Rize'nin Güneysu İlçesi Kıbledağı köyündeki aile mezarlığında toprağa verildi.

Çetin'i ailesinden ve sevenlerinden alan olayın başlangıcı 15 Ağustos'ta Başkent'in devasa projesi "Merkez Ankara" projesinin şantiyesinde yaşandı.
İnşaat Mühendisliği ve mimarlık stajına yeni başlamış 5 gencin üzerine fırtınanın etkisiyle beton kolon kalıpları devrildi. İki genç olaydan yara almadan kurtuldu. Ne var ki Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi Taha Öztürk ilk staj gününde olay yerinde hayatını kaybetti. Erzurum Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü'nde çift ana dal yapan Emre Çetin (22) ile ODTÜ Mimarlık Öğrencisi Ege Kıratlı ağır yaralanarak tedavi altına alındı.

Tedaviye alındıktan 4 gün sonra komaya giren Emre Çetin önceki sabah tedavi gördüğü İbni Sina Hastanesi'nde 58 gün süren mücadelesi sonucu hayatını kaybetti. Ölümüyle ailesini, sevenlerini yasa boğan Emre Çetin dün memleketi Rize'nin Güneysu ilçesi Kıbledağı köyünde düzenlenen törenle aile mezarlığında toprağa verildi.

İki genci ölüme götüren 4 hata

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Mahir Kaygusuz, Emre Çetin’in yaşamını yitirmesinden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek olaydaki ihmaller zincirine dikkat çekti. Kaygusuz, olayla ilgili oda olarak suç duyurusunda bulunduklarını ve davayı takip edeceklerini hatırlatarak şu noktalara dikkat çekti: Gencecik iki kardeşimizi yitirdik, birinin tedavisi halen sürüyor. Olay Ankara’da 15 Ağustos günü fırtına olacağı uyarısına rağmen o gün açık inşaat alanında çalışmanın tamamen durdurulması gerekiyordu. Birinci hata bu. İkincisi kolon kalıplarının yatay biçimde sabitlenmesi gerekirken dik vaziyette sabitlenmeden bırakılıyor. Güvensiz biçimde bırakıldığı için gençlerin üzerine savruluyor. Üçüncü hata stajyerlerin bir oryantasyon uyum programına tabi tutulmadan, tanımadıkları bir şantiye alanında, riske açık biçimde sahada bir başlarına bırakılmaları. Dördüncüsü olay sırasında kıdemli bir sorumlunun stajyerlerin yanlarında bulunmaması. Bu yok. "Kaygusuz, "Pasifik İnşaat’ın yönetim kurulunda bulunan inşaat mühendisi meslektaşlarımızı da İMO Onur Kurulu’na sevk ettik. Bu süreç de devam ediyor. Yargı sürecini de takipçiyiz. Sorumluların gereken cezayı alması için olayın takipçisiyiz" dedi.

***

Ege Kıratlı’nın tedavisi sürüyor.Ege Kıratlı’nın tedavisi sürüyor.

Bıraktığım emanetimi koruyamadılar

Olayda ağır yaralanan ODTÜ Mimarlık öğrencisi 21 yaşındaki Ege Kıratlı tedavisi ise 2 aydır Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürüyor. Kıratlı'nın annesi ziraat mühendisi Emel Çakmak 2 aydır hastanede yaşadığını aktararak çok zorlu bir dönem geçirdiklerini söyledi. Anne Çakmak, hastaneden taburcu olacakları günü beklediklerini belirterek şöyle dedi: Ege'nin omuzları, kaburgaları, kalçası, dizi kırıklarla doluydu. Mesane büyük zarar görmüştü. 10 gün yoğun bakımda kaldı. İki ameliyat geçirdi. Bu sürede 15 kilo kaybetti. Önceki gün ilk kez ayağa kalktı. ODTÜ mimarlık en büyük hayaliydi. Şimdi sanırım en çok evi özledi. Olay günü saat 8 civarı şantiyeye bıraktım. İlk staj günü. Saat 16 civarı haberi geldi. Sorumlulara söyleyeceğim ben onu emanet bıraktım. Siz emanetime sahip çıkamadınız. Eğer stajyerin sorumluluğunu eğitimin veremeyecekseniz kabul etmeyin.

***

Birincilikle mezun oldu

Emre Çetin'in ağabeyi Mehmet Çetin, yaşadıklarını acının tarifi olmadığını belirterek şunları söyledi: Emre en küçüğümüzdü. İnşaat Mühendisliği ve mimarlık hayaliydi. Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümündeki tüm derslerini tamamladı. Aynı zamanda ikinci ana dal olarak mimarlığı okudu. Bir tek zorunlu stajı kalmıştı. Mayıs ayında mezuniyet töreni yapıldı. Bir bölümde 3.72 diğerinde 3.66 ile birincilikle mezun oldu. Ben Ankara'da yaşıyorum. Stajını yapmak için Ankara'ya geldi. Tanıdıklar aracılığıyla Pasifik İnşaat'taki stajı buldu. Bir hafta olmuştu başlayalı. Hayalleri vardı. Hayata atılacaktı. Hepsi yarım kaldı. Hava şartları, beton kalıpların bağlanmaması etkili olmuş. Tüm sorumluların yargılanarak gereken cezayı almasını bekliyoruz.