Kurye Hakları Derneği’nin verilerine göre, geçen yıl 58 motokuryenin çoğu ‘kazalar’ sonucunda yaşamını yitirdi. Dernek, hız baskısı ve niteliksiz ekipmanlarla dikkat çekti.

58 kuryenin yaşamı çalındı
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

Motokuryeler, iş güvencesi olmadan, hız baskısı ve niteliksiz ekipmanlar eşliğinde ölümle burun buruna çalışıyor. “Tehlikeli Meslekler Statüsü”ne alınmadığı için isteyen herkesin çalışabildiği bu sektörde, çok sayıda ölümlü ‘kazalar’ meydana geliyor. Kurye Hakları Derneği’nin verilerine göre, geçen yıl tam 58 motokurye yaşamını yitirdi. Rapora göre, bu ölümlerin neredeyse tamamı, bir otomobil, kamyon veya TIR’ın motosiklete çarpması sonucu yaşandı.

ÇOĞUNLUĞU GENÇTİ

Raporda yer alan bilgilere göre, hayatını kaybeden 26 kurye, 19 ila 27 yaş aralığındaki gençlerdi. Yedisinin yaşı, daha 18’den bile küçüktü. 28 ila 50 yaş arasında 22 kişi ölürken 58 yaşındaki bir kuryenin de hayatını kaybettiği aktarıldı. Yaşamını yitiren iki kişinin ise yaşı tespit edilemedi. Motokurye ölümleri en fazla 27 kişiyle İstanbul’da meydana geldi. Kurye Hakları Derneği, iş cinayetlerinde başı restoranların çektiğini bildirdi.

HIZ BASKISI VURGUSU

Kurye Hakları Derneği’nin raporunda, şu açıklamaya da yer verildi: “Kuryelerin ölümlerine ilişkin bir istatistik bulunmamakta ancak genel anlamda kuryelerin üzerindeki hız baskısı, hız temelli puan sistemi, trafikteki motosiklet kullanıcılarının görmezden gelinmesine dayalı algı, alkollü magandalar, ekipmanların kalitesi, motosikletlerin kalitesi, mesleki yeterlilik eğitimlerinin zorunlu olmaması, yollardaki çukurlar, ölümcül bariyerler vb. pek çok neden kuryelerin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.”