59 Alman vatandaşı Türkiye’de tutuklu

Almanya’da muhalif partilerden Yeşiller’in sunduğu soru önergesine yanıt veren Almanya hükümeti, Türkiye’de 59 Alman vatandaşının tutuklu bulunduğunu açıkladı. Haklarındaki soruşturmalar nedeniyle ise Kasım 2019 itibarıyla 74 Alman vatandaşının Türkiye’den çıkış yasağının bulunduğu kaydedildi.

Almanya’da muhalefetteki Yeşiller’in federal meclisteki soru önergesine verilen yanıta göre, Kasım ayı itibarıyla Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşı sayısı 59. Ülke basınında çıkan haberlerde, Berlin hükümetinin söz konusu tutuklular arasında keyfi bir biçimde cezaevinde tutulan kişiler olup olmadığına dair bir yorumda bulunmak istemediği bilgisi yer aldı.

GİRİŞLER DE SORUNLU

Yeşiller’in soru önergesine verilen yanıtta federal hükümet, 2017 yılı başından Kasım 2019’a kadar 216 kişiye ülkeye giriş yasağı verildiğinin altını çizdi. Türkiye’nin giriş yasağı konusunda en sık gösterdiği gerekçenin ise “kamu güvenliği için tehlike oluşturmak” olduğu ifade edildi.

Bununla birlikte haklarında açılan soruşturmalar nedeniyle yine Kasım 2019 itibarıyla 74 Alman vatandaşının da Türkiye’den çıkış yasağı bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Alman hükümeti, bu sayının sadece bildirilenleri kapsadığını hatırlatarak, gerçek sayının daha yüksek olabileceğini vurguladı.