59 kez uyarıya, ‘daha güzel olacak’ yanıtı

Hüseyin Şimşek

Giresun’da yanlış yapılaşma ve enerji politikası nedeniyle yaşanan sel felaketinin ardından iktidarın bu konuda defalarca kez uyarıldığı ancak ‘eskisinden daha güzel olacak’ sözleriyle uygulamaların savunulduğu ortaya çıktı.

27’nci Yasama Dönemi’nin başladığı 2018 yılından bu yana 59 kez HES’ler iktidar üyelerine soruldu. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere, bu sorularla muhatap olan bakanlar, önergelerin çoğunu yasal süre içerisinde yanıtlamadı. Birçok önergeyse yanıtsız kaldığı için hazırlayan milletvekiline iade edildi.


DOKUZ AY ÖNCE GİRESUN SORUSU

CHP’li Necati Tığlı’nın felaketin yaşandığı kentteki HES projelerinin çevreye verdiği zararlara ilişkin soru önergesine ocak ayında yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye’de 56'sı Giresun'da olmak üzere 682 adet işleyen HES bulunduğunu kaydetti.

Pakdemirli, HES’lerin doğaya verdiği tahribatlar nedeniyle başta sel felaketi olmak üzere çok sayıda yıkıma neden olduğuna ilişkin ifadelere şu yanıtı verdi:
“HES’lerin inşaat döneminde çevreye verilen tahribatın asgari düzeyde olmasına, kısa zaman içerisinde yapılan ağaçlandırma faaliyetleriyle bölgenin eskisinden daha güzel bir hale getirilmesi üzerine çalışılmakta olup, bu çerçevede doğaya yeniden kazandırma projeleri hazırlanmakta.”

***

261 HES YOLDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de HES’lerle ilgili bir önergeye yanıt verdi ve AKP’nin “uzun vadeli planlarını” anlattı. Yanıtında HES’lerin çevreye verdiği zararlara ilişkin tespitlere değinmeyen Dönmez, önümüzdeki yıllarda iktidarın 261 HES’i daha kullanıma açmayı planladığını bildirdi.