Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 6 çocuğun öldüğü, 6'sının yaralandığı Kuran kursu davasında kusurlu bulunan dönemin Kulp İlçe Müftüsü Salahattin Özçelik'e verilen 14 yıl hapis cezası 'iyi hal' indirimi uygulanarak 11 yıl 8 aya düşürüldü.

6 çocuk ölmüştü: Diyarbakır'da Kuran kursu yangınında müftüye 'iyi hal' indirimi
Fotoğraf: AA

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 6 çocuğun öldüğü kuran kursu davasında yargılanan dönemin Kulp İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik'e 'iyi hal' indirimi uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Tigris’ten Salih Yeşil’in haberine göre, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, "taksirle yaralanmaya neden olmaktan" yargılanan Selahattin Özçelik, katılmadı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak Kuran kursunun resmi Kuran kursu olduğunu ancak yatılı Kur'an kursu olmamasına rağmen öğrencilerin yatılı kaldığını kaydetti. Mütalaada, öğrencilerin soğuktan korunmak için elektrikli sobayla ısındıklarını, yangının da düzenli olmayan elektrik tesisatına bağlı bu elektrik sobasından çıktığının bilirkişi raporuyla tespit edildiği kaydedildi.

Bilirkişinin Kuran kursunda, elektrik sayacı bulunmadığı ve elektriğin kaçak kullanıldığı ve elektrik panosunda mesken kullanımı için akım düzenleyicinin bulunmadığı yönündeki tespitine işaret eden savcı, bilirkişinin Kur'an kursunun yangından önce 3 yıl önce faaliyete başladığı, yangına yönelik hiçbir önlem alınmadığı, bina tesisatlarının kurulmadığını, bundan Kulp İlçe Müftülüğünün sorumlu olduğuna dair raporuna dikkati çekti.

“ÖZÇELİK, GEREKLİ YÜKÜMLÜLÜKLERE AYKIRI DAVRANDI”

Bilirkişinin, Müftü Özçelik'in iş güvenliğine dair yönetmelikte belirtilen güvenlik önlemlerini almadığı, buna ilişkin araç ve gereçleri yurtta barındırmadığı, sorumlu personel Faruk Işık'ın iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitmemesi nedeniyle Özçelik'i asli kusurlu bulduğu yönündeki raporuna vurgu yapan iddia makamı, sanığın olaya ilişkin dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranması nedeniyle çıkan yangına sebebiyet verdiğini belirtti.

Savcı, Özçelik'in kusurlu hareketleri neticesinde Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun'un yaşamını yitirdiğini, Cihan Işık, Zeki Işık, Abdullah Tekin, MahsunBayka, Abdullah Taş ve Mehmet Mensur Bayka'nın da yaralandığını ifade ederek Özçelik'in "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi.

“ÖZEN VE DİKKAT GÖSTERİLMEDİ”

Mağdurların avukatı Yunus Muratakan, beyan için süre taleplerinin bulunmadığını belirterek “Kuran kursunda gerekli tedbir, özen ve dikkat gösterilmediğinden müvekkiller katledilmiştir. Kendilerini savunamayacak çocukların orada bırakılıp diri diri hayatlarına son verilmesi sonucunda sanığın cezalandırılması gerekmektedir” dedi.

Özçelik’in avukatları Eyyüp Bulut ve Vahit Dursun, olayda Özçelik’in bir kusurunun bulunmadığını belirterek beraatini, mahkemenin aksi kanaatte olması durumunda müvekkilleri hakkında lehe olan tüm hükümlerin uygulanmasını istedi.

MAHKEME 'İYİ HAL' İNDİRİMİNİ UYGULADI

Mahkeme, Özçelik'in "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olduğuna" kanaat getirerek, 14 yıl hapis cezası verdi. Sanığın mahkemedeki "olumlu hal ve davranışlarını" takdiri indirim sebebi gören mahkeme, Özçelik'in 14 yılık hapis cezasında 1 yıl 4 ay indirime giderek, cezayı 11 yıl 8 aya düşürdü.

Mahkeme ayrıca, sanık hakkında yurt dışı yasağı adli tedbir kontrolü uygulanmasına karar verdi.