Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın posta yazışmalarını haberleştirdikleri için haklarında ceza istenen ve aralarında BirGün çalışanı Mahir Kanaat’ın da olduğu 6 gazetecinin duruşması 31 Aralık’a ertelendi. Gelecek duruşmada, gazeteciler hakkında karar verilmesi bekleniyor.

6 gazetecinin yargılandığı ‘sosyal medya davası’ ertelendi

HABER MERKEZİ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın posta yazışmalarını haberleştirdikleri için haklarında ceza istenen ve aralarında BirGün çalışanı Mahir Kanaat’ın da olduğu 6 gazeteci hakkında açılan dava bugün görüldü.

İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 13’üncü duruşmasında gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu hakkında verilen adli kontrol tedbiri kararının devamına karar verildi.

Gazeteciler ve avukatlarına son savunmalarını sunmak üzere süre verilmesine hükmeden mahkeme, davayı 31 Aralık’a ertelendi. Gelecek duruşmada, gazeteciler hakkında karar verilmesi bekleniyor.

Savcı 7 Aralık’ta mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında bütün gazetecilere ‘verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçlamasıyla cezalandırılmasını istemişti.

Gazeteciler Okatan, Sargın, Yoksu ve Çelik’in sosyal medyadaki paylaşımlarından dolayı ‘zincirleme örgüt propagandası yapmak’ suçlamasından ceza talep etmişti.
25 Aralık 2016 tarihinde yapılan baskınla gözaltına alınan gazetecilerden Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat, 17 Ocak 2017’de tutuklanmıştı.

Aynı soruşturma sırasında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in dosyası ile ayrılmıştı. İddianamede, yayımlanan haberlerin Bakan Berat Albayrak’ı ve hükümeti yıpratmak amacıyla yapıldığı, milli enerji politikasının başarısızlığa uğraması ve bakanın IŞİD ile irtibatlı olduğuna dair algı oluşturulmaya çalışıldığının tespit edildiği savunulmuştu. Söz konusu iddianamede yapılan haberlerin yanı sıra gazetecilerin Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlar da delil olarak yer almıştı.