6 göçmen öldü, tutuklular serbest

Semra KARDEŞOĞLU

İstanbul Güngören’de bir menteşe atölyesinde çıkan yangında 5 göçmenin ardından hastanede tedavi gören birinin daha hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 6 can kaybına ilişkin tutuklanan üç kişiden ikisinin ise sağlık bahanesiyle tahliye edildiği anlaşıldı.

Güngören Sanayi Mahallesi’ndeki bir menteşe atölyesindeki yangında sadece tek tutuklu sanık kaldığı ortaya çıktı. Yangında olay yerinde can veren 5 göçmenin dışında hastaneye kaldırılan birinin daha yaşamını yitirdiği anlaşıldı.

Ölen 5 göçmen gibi sonradan hayatını kaybeden kişinin de Suriyeli olduğu belirlendi. Olay sonrası tutuklanan bina sahibi Koray Arıca ile atölye sahibi Muhiddin Bölükbaşı’nın sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördükleri ve bu nedenle yaklaşık bir hafta önce tahliye edildikleri ortaya çıktı.

TEK TUTUKLU USTABAŞI

6 ölümlü davada tek tutuklu sanık ustabaşı Eyüp Veral kaldı. Konuya ilişkin görüşünü almak için iş yerinden aradığımız Koray Arıca, bir toplantıda olduğunu belirterek telefonumuza yanıt vermedi.

NE OLMUŞTU?

Sanayi Mahallesi’ndeki 3 katlı binanın birinci katındaki menteşe atölyesinde 11 Şubat günü önce yangın çıktı ardından peş peşe patlamalar meydana geldi. Atölyede bulunan 20’ye yakın göçmenden büyük bölümü olay sırasında camdan atlayarak kurtuldu. Atlayan gençlerden birinin ayağı kırıldı. Dumandan etkilenen ve yaralanan 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangından ancak 7 saat sonra 4 göçmenin yangın merdiveni bulunmadığı ve çıkış kapısı mühürlü olduğu için kaçamayarak sığındıkları tuvalette can verdikleri ortaya çıktı. Ertesi gün ise İranlı bir göçmenin daha cenazesine ulaşıldı. Olay sonrası yapılan incelemede üç ayrı binanın atölye yapılmak üzere duvarları yıkılarak birleştirildiği ve yangın merdiveninin bulunmadığı ortaya çıktı. Ölenlerin hepsi sigortasız kayıt dışı çalışan göçmen işçilerdi. Olay sırasında içeride kaç işçinin bulunduğu öğrenilemedi.