Türkiye’de bugün, Karabük, Antep, Kayseri, Trabzon, Bitlis ve Urfa'da bazı köy, mahalle ve binalar karantina altına alındı

6 ilde birçok yerleşim yeri karantina altına alındı

Türkiye’de koronavirüs salgınında normalleşme sürecine hızlı bir geçiş yapıldı. Normalleşme sürecine geçilmesinin hemen ardından gözle görülür bir şekilde artış gösterme eğiliminde olan vaka sayıları da yaşanan süreçle ilgili tehlikeleri gözler önüne sermeye devam ediyor.

Türkiye'de son olarak Karabük, Antep, Kayseri, Trabzon, Bitlis ve Urfa'da bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı.

Karantina uygulaması yapılan 6 ile ilişkin detaylar şu şekilde:

KARABÜK

Karabük Merkez ilçeye bağlı Cumayanı Köyü’nde bir aylık sürenin ardından yeniden Covid-19 pozitifli vak’alarda artış tespit edilmesinden dolayı köy ikinci kez karantinaya alındı.

Merkeze bağlı ve 5 bin nüfusu ile kentin en büyük köyü olan Cumayanı’nda birden fazla pozitifli vak’a tespit edildi. 1 aylık sürenin ardından yeniden vakaların artış göstermesi ve vakaların temas ettiği insan sayısının da fazla olması dolayısıyla yeniden Karabük İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantina kararı alındı. Bölgede İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından şerit çekilerek giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Konuyla ilgili olarak Karabük Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “İlimiz merkez Cumayanı Köyü’nde birden fazla Covid-19 pozitif vakanın tespit edilmesi ve vakaların temaslı sayısının çok fazla olması nedeniyle 22.06.2020 saat 24.00'den, 06.07.2020 saat 24.00'e kadar tüm köyü kapsayacak şekilde izolasyon uygulamasına, 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Yüksek öğretim Kurumları Sınavına girecek olan öğrencilerin ve en fazla 2 velisinin belirtilen tarihlerde sınav evraklarını göstermek koşuluyla izinli sayılmalarına ve köyden çıkışlarına müsaade edilmesine, alınan bu kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereği ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince idari para cezası ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin uygulanmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

15 Nisan 2020 tarihinde iki mahallesinin karantinaya alınmasının ardından 21 Nisan 2020 tarihinde de vakaların artması dolayısıyla tüm köy karantinaya alınmıştı.

6-ilde-bircok-yerlesim-yeri-daha-karantina-altina-alindi-747826-1.

ANTEP

Antep'in Araban ilçesinde 7 mahalledeki 9 ev karantinaya alındı.

Araban İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, son zamanlarda görülen koronavirüs vakaları nedeniyle 7 mahallede 9 evi karantinaya aldı. Kurul kararıyla, ilçeye bağlı kırsal Küçüklü, Yukarı Karavaiz, Gökçepayam, Hisar, Beydilli ve Gelinbuğday, ilçe merkezinde ise Yeşilova Mahallesi olmak üzere toplam 7 mahalledeki 9 ev 14 gün süreyle karantinaya alındı.

İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, 14 gün süreyle karantinaya alınan evlere Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri tarafından dezenfekte çalışması yapıldı. Karantina uygulanan kırsal mahallerdeki evlerde Araban İlçe Jandarma Komutanlığı, ilçe merkezindeki bir evde ise İlçe Emniyet Amirliği ekipleri tarafından güvenlik tedbirleri aldı.

Giriş ve çıkışların yasaklandığı evlere uyarıcı yazılar asıldı.

6-ilde-bircok-yerlesim-yeri-daha-karantina-altina-alindi-747827-1.

KAYSERİ

Kayseri'de, koronavirüs testi pozitif çıkan Suriye uyruklu A.D.'nin oturduğu bina karantina altına alındı.

Kocasinan ilçesi Sahabiye mahallesi Fark sokakta çocukları ile oturan A D., yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile Kayseri Şehir Hastanesi'ne başvurdu. A.D.'ye yapılan koronavirüs testi pozitif çıktı. A.D. hastanede tedavi altına alınırken, oturduğu bina ise koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina altına alındı. A.D'nin ailesiyle birlikte toplam 2 ailenin oturduğu binanın girişi kapatıldı. Polis ekipleri bina çevresinde güvenlik önlemi aldı. Binada oturanların ihtiyaçları, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanıyor.

TRABZON

Trabzon'un bazı ilçelerinde bir mahalle ile 10 ev, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında görülen artış nedeniyle karantinaya alındı.

Valilik'ten yapılan açıklamada, Covid-19 vakalarında görülen artış dolayısıyla Araklı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile ilçeye bağlı Taşönü Mahallesi'nin tamamında karantina uygulandığı belirtildi.

Çaykara ilçesinin Işıklı Mahallesi Değirmen Sokak No: 38 Sultan Murat Apartmanı ile Şahinkaya Mahallesi Gülveren Sokak Küme Evleri No: 21-22-23-24-25 ve 28 adresli 6 hanenin karantinaya alındığı vurgulandı.

Ayrıca, Of ilçesinde Keler Mahallesi Sağlık Evi mevkisindeki 9-10-13 ve 17 adresli 4 hanede de karantina uygulandığı kaydedildi.

6-ilde-bircok-yerlesim-yeri-daha-karantina-altina-alindi-747828-1.

URFA

Urfa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında bir mezra ve 36 binada karantina uygulaması başlatıldı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, kent merkezi ve ilçelerinde bazı vatandaşların Covid-19 test sonuçları pozitif çıktı. Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulunca salgınla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

Bu kapsamda Eyyübiye ilçesi Payamlı Mahallesi Tülharabesi mezrasının tamamı ile Haliliye'de 15, Karaköprü'de 8, Eyyübiye'de 6, Siverek'te 2, Suruç'ta 3 ve Viranşehir'de 2 binanın 14 gün karantinaya alınması kararlaştırıldı.

Öte yandan, kent merkezi ve ilçelerindeki bir mahalle ve 12 binada uygulanan karantina sona erdi.

BİTLİS

Bitlis'te iki apartman ve bir ev, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunca, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği iki apartman ve bir evin geçici süreyle karantinaya alınmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İl merkezine bağlı Yolalan beldesi Çınarbaşı Mahallesi'nde bir ev, Ortakapı köyünde bir apartman, il merkezindeki Beşminare Mahallesi Ahmet Eren Bulvarı'nda ise bir apartmanın geçici süreyle karantinaya alınmasına, mezkur adreste ikamet eden vatandaşların ev ile apartmanlarından giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına, gerekli tedbirlerin ilgili belediye ve kolluk kuvvetlerince yerine getirilmesine, ev ve apartmanlarda görev devamlılığı zorunlu kolluk kuvvetleri ile sağlık kuruluşlarında görev yapan personelin kısıtlama ve karantina kararlarından muaf sayılmalarına karar verilmiştir. Karara uymayanlar hakkında ilgili kanun maddeleri kapsamında idari para cezası uygulanacaktır."

İHA-DHA