6’lı masa iktidara geldiklerinde Cumhurbaşkanı’nın sembolik hale getirilecek yetkilerini görüşecek.

6’lı masa toplanıyor: Adayın ismi değil yetkileri masada
Fotoğraf: Depophotos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan altılı masada beşinci toplantıya İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ev sahipliği yapacak. Akşam saatlerinde başlayan ilk dört toplantının gece geç saatlere uzaması nedeniyle yarınki toplantının gündüz saatlerinde yapılması planlandı.

Daha önce Cumhurbaşkanı adayının ismini konuşmadan yetkilerini tartışan siyasi parti liderleri, bu toplantıda ise Cumhurbaşkanı’nın geçiş süreci sonrasındaki yetkilerini görüşecek. Bu kapsamda, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişte Anayasa’nın değişecek maddeleri ele alınacak.

Edinilen bilgiye göre, genel başkan yardımcıları tarafından yürütülen, “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu”nun çalışması da masanın gündemine gelecek. Bu komisyonun yasama ve yargı bağımsızlığı konusunda Anayasa’da yapılacak değişiklik önerilerinin tartışılacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisinin sınırlandırılması, atama yetkilerinin elinden alınması için yapılması gereken değişiklikler, diğer gündem maddeleri olacak. Başbakanlık makamının yeniden oluşturulması, Bakanlar Kurulu’nun yapısı ve Hakimler, Savcılar Kurulu’nun yeni modeldeki yapılanması da liderlerin gündeminde yer alıyor.

Altılı masanın ele alacağı bir diğer konu, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı makamı olacak. Toplantıda, altı liderden birinin cumhurbaşkanı olması durumunda diğer liderlerin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması seçeneği tartışmaya açılacak. Genel başkanların bu modele sıcak baktığı öğrenildi.

Muhalefette 6 siyasi parti genel başkanı son olarak 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi ev sahipliğinde 4. kez bir araya gelmişti. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada seçim sonuçları açıklanana kadar işbirliğine devam vurgusu yapılmıştı. 4. toplantıda 10 maddelik ilkeler ve hedefler bildirgesi yayımlandı. Yapılan açıklamada, fiyat istikrarının sağlanması için kur korumalı mevduat sistemi uygulamasına son verilmesi çağrısı yapıldı. Göçmen sorunu konusunda da bir komisyon kurulacağı açıklandı.