Muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin “ana ilkeleri” belirlemek amacıyla yaptıkları dördüncü toplantının öncesinde, Muharrem Erkek; çalışmaların uyum içinde ilerlediğini aktardı. Erkek, “Temel ilkelerde uzlaşma, Türkiye için demokrasi için çok değerli” dedi.

6 muhalefet partisi, parlamenter sistem çalışmasında “yasamanın yapısını” görüşüyor

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin hukukçu kurmayları; güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için yaptıkları toplantılardan dördüncüsü için TBMM’de buluştu. Önceki toplantılarda, parlamenter sistemin ana ve alt başlıklarını belirleyen parti yöneticileri, bu kez; “yasamanın yapısı” üzerinde duracak. Hukukçu kurmaylar, ana prensiplerde anlaştıklarını ve çalışmalar sonucu ele alacakları metinde nelerin olacağını kararlaştırdıklarını aktardı.

TBMM Halkla İlişkiler Binası'nda yapılan toplantıya CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya ile Demokrat Parti Hukuk ve Adaletten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı. 6 parti temsilcisinin sekretaryası da toplantıya eşlik etti.

ERKEK: TEMEL İLKELERDE UZLAŞMA DEMOKRASİ İÇİN DEĞERLİ

Muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin “ana ilkeleri” belirlemek amacıyla yaptıkları dördüncü toplantının öncesinde, Muharrem Erkek; çalışmaların uyum içinde ilerlediğini aktardı. Erkek, “Temel ilkelerde uzlaşma, Türkiye için demokrasi için çok değerli” dedi.

ÜSTÜN: BİRKAÇ TOPLANTI YASAMA ALT BAŞLIKLARI İLE GEÇECEK

Ayhan Sefer Üstün ise şunları söyledi:

“Geçtiğimiz toplantıda, güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana ve alt başlıklarını belirlemiştik. Bu arada da biraz giriş kısmına çalıştık. Bugün temel ilkeler ve yasama ana başlığının diğer alt başlıklarına çalışacağız. Yasama çok önemli güçlendirilmiş parlamenter sistem, birçok alt başlığı var. Sanırım birkaç toplantıyı yasama alt başlıkları üzerinde çalışarak geçireceğiz.”

ERDEM: TÜRKİYE, TEK ADAMDAN BÜYÜKTÜR

Bahadır Erdem ise şu açıklamayı yaptı:

“Biz, 6 muhalefet partisi ortak ilkeler çerçevesinde bir araya geliyoruz, çalışıyoruz, bu çalışmayı sayın genel başkanlarımıza ve Türkiye’ye sunacağız. İçeriğini yakında göreceksiniz. En önemlisi biz 6 parti bir araya gelerek diyoruz ki ‘Türkiye tekten büyüktür.’ Sayın Cumhurbaşkanı ‘dünya beşten büyüktür’ diyor, biz de ‘Türkiye tek adamdan büyüktür’ diyoruz.”

KAYA: YENİDEN UMUT IŞIĞI YEŞERTECEĞİZ

Bülent Kaya, “Verimli bir çalışma oluyor. Farklı siyasi partilerin aynı masa etrafında toplanması son derece kıymetli. İnşallah buradan Türkiye'ye umut olacak bir ortak metinle hep beraber Türkiye'de yeniden umut ışığını yeşerteceğiz” dedi.

ŞAHİNALP: AĞIRLIK MERKEZİ MECLİS”

Bülent Şahinalp ise şunları söyledi:

“Altı de elini taşın altına koymaya ana prensiplere karar verdik. Nelerin bu metnin içinde yer alacağını kararlaştırdık. Bugün itibarıyla yasamadan başlamak üzere ki hayal ettiğimiz yeni dönemin ağırlık merkezi Meclis'te olacak. Zaten o yüzden Meclis'te toplanıyoruz. Sembolik anlamı var burada toplantı yapmamızın. İnşallah ülkemize hayırlı olur.”