Tutuklu havalimanı işçilerinden 6’sı serbest bırakıldı. 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, tutuklu işçilerin ve sendikacıların tümünün serbest bırakılmasını istedi

6’sı yetmez, tüm işçiler bırakılsın!

Zeynep Kuray- Meral Danyıldız

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında kazaları, iş cinayetlerini, insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçilerden 6’sı, dün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklu 28 işçi ve sendikacının ise serbest bırakılması talebi reddedildi. 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, tüm tutuklu işçilerin ve sendikacıların serbest bırakılmasını istedi.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, tutuklu işçiler, İnşaat-İş Sendikası yöneticileri ve Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un serbest bırakılması talebiyle, dün TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısı düzenledi. “İşçiler neden hâlâ hapiste?” yazılı pankartla yapılan açıklamaya tutuklu işçilerin aileleri, Özgür Karabulut’un ailesi, sendikalardan temsilciler, Zeytinburnu Belediyesi önünde direnişini sürdüren Kenan Güngördü ile HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Züleyha Gülüm katıldı.

‘Bu hukuksuzluk son bulsun’
Platform adına açıklamayı, Kocaeli Dayanışma Akademisi’nden Hakan Koçak okudu. Havalimanı işçilerinin uydurma suç isnatlarıyla tutuklandıklarını belirten Koçak, bu tutuklamaların sermaye iktidarının bir sindirme operasyonu olduğunu vurguladı.

Tutukluluk durumuna yapılan itirazların incelenmesi sonucu 6 işçinin serbest bırakıldığını hatırlatan Koçak, bütün tutuklu işçilerin ve sendikacıların serbest bırakılmasını istedi. İşveren İGA firması yetkilisi tarafından yapılan açıklamada da işçilerin haklılığının bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Koçak, İGA CEO’sunun itirafının ve özrünün samimiyetsiz olduğunu ve bilgi karartma niyetiyle yapıldığını vurguladı. İşçilerin haklı ve meşru talepleri ile mücadelesinin takipçisi olacaklarının altını çizen Koçak, bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını istediklerini kaydetti.

‘İtiraf ettiniz, arkasında durun’
Devrimci Yapı İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir ise İGA yetkilisinin itiraflarına rağmen işçilerin hâlâ serbest bırakılmamış olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Demir, “İşçiler rehin alınmış durumda ve hâlâ koşullar düzeltilmedi. İtiraf ettiniz, en azından arkasında durun. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın ” ifadelerini kullandı.

İşçiler gece yarısı bırakıldı
Özgür Karabulut’un avukatı Burcu Gül, sürecin hukuksuzluklarla dolu olduğunu söyledi. Tutukluluklara yaptıkları itirazlara verilen ret cevaplarının kendilerine tebliğ edilmediğini, tahliye edilen 6 işçinin ise gecenin bir yarısında bırakıldığını anlatan Gül, “Bunun işçilerin karşılanmasını ve onlara destek verilmesini istemedikleri için yapıldığını düşünüyoruz” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise konuyu Meclis’e taşıdıklarını belirtti.