Mersin Büyükşehir Belediyesi, eski Başkan Kocamaz’ın 2018’de 2,5 milyon dolara aldığı helikopteri 1,2 milyon dolara üçüncü kez satışa çıkardı. Belediyeye hiçbir gelir getirmeyen helikopter için altı yılda 62,5 milyon TL harcandı.

6 yılda 62,5 milyon TL harcanmıştı: İsraf helikopteri yeniden satışta

İsmail ARI

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, eski Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde alınan, milyonlarca lira harcanan ve belediyeye hiçbir gelir getirmeyen helikopteri yeniden satışa çıkardı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, eski Başkan Kocamaz’ın 2018 yılında 2,5 milyon dolara aldığı helikopteri üçüncü kez satışa çıkardığını duyurdu. Agusta Westland Leonardo Şirketi tarafından 2011 yılında üretilen helikopterin, KDV hariç 1 milyon 187 bin dolar muhammen bedelle (en düşük bedel), 13 Mayıs Cuma günü düzenlenecek ihaleyle satılacağı belirtildi. İhalenin kapalı teklif usulüyle gerçekleştirileceği açıklandı.

2018’DE SATIN ALINDI

Helikopterin alımı için Büyükşehir Belediyesi dönemin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz‘ın emriyle, 2014 yılında bir ihale düzenledi. İhale tam dört yıl sonra, 2019’daki yerel seçimlere bir yıl kala sonuçlandı. Helikopter için belediye kasasından o dönemin kuruyla yaklaşık 2,5 milyon dolar ödendi. Ayrıca belediye 2016 yılında da helikopter pisti yapımı için 1 milyon 738 milyon TL harcadı.

israf-helikopteri-1010690-1.
Eski Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, 2,5 milyon dolara aldırdığı helikopterin içinde gülerek poz da vermişti

İKİ KEZ İHALE DÜZENLENDİ

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan CHP’li Vahap Seçer, masrafı çok fazla olduğu ve atıl kaldığı için helikopterin satılacağını açıkladı. Ardından belediye bir önceki başkan döneminde 2,5 milyon dolara satın alınan helikopterden kurtulmak için daha önce de iki kez satış ihalesi düzenledi. Helikopterin satışı için ilk ihale 6 Kasım 2019’da düzenlendi. İhalede muhammen bedel (en düşük bedel) 17 milyon 515 bin 783 lira + KDV olarak belirlenmiş ancak helikoptere alıcı çıkmamıştı. Helikopterin satışı için ikinci ihale ise 16 Şubat 2022’de düzenlendi. İkinci ihalede de helikopterin satışı için 1 milyon 480 bin dolar muhammen bedel belirlendi. Ancak bu ihalede de yine helikoptere alıcı çıkmadı.

62,5 MİLYON TL HARCANDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Vahap Seçer, daha önce yaptığı açıklamalarda helikopter için belediye bütçesinden aylık yaklaşık 300 bin TL harcandığı açıklanmıştı. Seçer, geçen yılın ekim ayında yaptığı açıklamada ise “Helikopterin danışmanlık ücreti, aylık bakım ve heliport gibi tüm kalemleriyle ciddi bütçelere sahiptir. Göreve geldikten sonra helikopterle Anamur’a 2 defa uçtum. Onun yerine arabayla gitmeyi tercih ediyorum” demişti.

Öte yandan BirGün’ün edindiği bilgilere göre, belediye kasasından helikopter için 2016 yılından bugüne kadar toplam 62 milyon 542 bin TL harcandı.

MÜJDE OLARAK DUYURMUŞTU

2018 yılında, alınan helikopteri “Vatandaşlara verdiğim sözümü tuttum” diye “müjde şeklinde” açıklayan eski Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ilk uçuşunun ardından “Mersin gibi büyük bir alana hizmet verirken bazı noktalarda zorluk çekiyorduk. Bu kadar geniş bir alanda gerek belediye hizmetleri açısından gerekse bölgemizde yapılan etkinlikler açısından bu helikopter bizim elimiz ayağımız olacak… Ben vatandaşlarımıza kazandırdığımız bu helikopterin hayırlı uğurlu olmasını diyorum” demişti. Kocamaz, aynı yıl yaptığı bir başka açıklamada ise “MBB 1 ismi verilen helikopter, Türkiye’de Büyükşehir Belediyesi envanterine kayıtlı olarak alınan ilk helikopter olma özelliğini taşıyor… İki pilot ve 6 yolcu kapasiteli helikopter, saatte 250 kilometre hız yapabiliyor” ifadelerini kullanmıştı.