Sovyet Kozmonot Yuri Gagarin, 60 yıl önce bugün uzaya çıkan ve Dünya’nın yörüngesini dolaşan ilk insan olarak tarihe geçti. Vostok 1 uzay aracı ile 12 Nisan 1961’de 108 dakika boyunca uzayda kalan Gagarin, bu yolculukla uzay yolculuğunun öncüsü oldu.

60 yıl önce bugün Sovyet Kozmonot Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Kozmonot'u Yuri Gagarin, Vostok 1 uzay mekiği ile 12 Nisan 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan oldu.

Bundan tam 60 yıl önce gerçekleştirilen yolculukla Gagarin, uzay çağını başlattı. Bugün Rusya'da halen "Kozmonot Günü" olarak kutlanan Gagarin'in dünyanın yörüngesini dolaştığı uzay yolculuğu, toplamda 108 dakika sürdü ve 327 kilometre yüksekliğe ulaştı.

Gagarin’in uzaya çıkışıyla birlikte ABD ve Sovyetler arasındaki uzay yarışının da fitili ateşlendi.

Gagarin'in uçuşu sırasında, bir süreliğine verdiği bazı raporlar merkeze ulaşmadı ve modüller başta teknik bir arıza sebebiyle ayrılamadı. Ancak Gagarin, tüm aksiliklere ve zorluklara rağmen Volga nehri yakınlarındaki Saratov kenti yakınlarına başarıyla iniş yaparak adını ölümsüzleştirdi.

Birleşmiş Milletler de 2011 yılında bugünü 'Uluslararası İnsanlı Uzay Uçuşu Günü' ilan etti.

“DÜNYA MAVİ VE ÇOK GÜZEL”

Yolculuk esnasında kullanıldığı, “Dünya mavi ve çok güzel. Harika görünüyor” cümlesi Gagarin’in akıllardan silinmeyen sözleri olarak tarihe geçti.

Sovyet uzay araştırmalarına rehber olan Kozmonot Yuri Gagarin, 27 Mart 1968 tarihinde MiG-15 adlı uçağıyla gerçekleştirdiği bir deneme sürüşünde hayatını kaybetti.

UZAYA ÇIKAN İLK KADIN KOZMONOT: VALENTİNA TERESHKOVA

Rus kozmonot Valentina Tereshkova, 16 Haziran 1963'te Vostok 6 isimli uzay mekiğiyle uçuşunu gerçekleştirerek, ‘uzaya çıkan ilk kadın kozmonot’ ünvanına sahip oldu. Dünyanın yörüngesinde tam 48 tur atan ve uzay yolculuğu yaklaşık 3 gün süren Rus kozmonot Tereshkova, uzay mekiğinden ayrıldıktan sonra paraşütle Orta Asya'ya iniş yaptı.

GAGARİN YENİ YOLCULUKLARA İLHAM OLUYOR

Yeni uzay yolculuklarına ilham veren Yuri Gagarin’in adını taşıyan Soyuz MS-18 uzay aracı, 9 Nisan 2021’de Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssün’den fırlatıldıktan sonra ultra hızlı iki yörüngeli uçuş planı sayesinde 3 saat 23 dakikada Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda faaliyet gösteren astronot sayısı 7’den 10’a yükseldi.