Ülkedeki göllerin seviyesinde tehlikeli boyutta azalma yaşanıyor. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici’nin göllerle ilgili hazırladığı raporda çarpıcı sonuçlar yer aldı: Son 60 yılda toplamı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 60’a yakın göl kurudu

60 yılda Van Gölü’nün üç katı kadar göl kurudu

Ülkedeki sular, kuraklık ve kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Uzmanlar son 60 yılda Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 60’a yakın gölün kuruduğunu vurguladı.

Doğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, kuruyan ve kirlenen doğal gölleriyle ilgili bir rapor hazırladı.

Kesici, ülkede son 60 yılda Marmara Denizi’nin yüzölçümünden daha büyük, üç Van Gölü büyüklüğünde 60’a yakın doğal gölün kuruduğu ve kurutulduğunu açıkladı.

İnsanlığın her şeyi aşırı tüketiminin bütün doğayı etkilediği gibi, gölleri de olumsuz etkilediğine işaret eden Kesici, “Bunun başlıca nedeni, çok su tüketen yanlış tarım politikaları, sularımızın atık alanı olarak kullanılması, baraj, gölet, HES, su şişeleme tesislerinin düzensiz bir şekilde yapılmasıdır” dedi.

TARIM ALANI KAZANMAK İÇİN KURUTMALAR YAPILDI

Göllerin çevresindeki yasal ve yasal olmayan kuyularla yer altı sularının çekilmesinin de önemli bir sorun olduğunu belirten Kesici, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca su kaynaklarına olumsuz etkileri düşünülmeden kurulan balık çiftlikleri ve tarım alanı kazanmak için yapılan kurutmalar. Göllerin sularının temizlenmesinde etkileri olan kıyı kesimlerine dolgu ile yol, konut, sanayi vb. yapılaşma için yapılan müdahalelerle, ormansızlaşmayla başlayan, iklim değişiklikleri ve suların seviyesinin azalmasıyla artan buharlaşma ve bataklık alanların oluşmasını hızlandırdı.”

GÖLBAŞI GÖLETİ, UMUT VERDİ

60-yilda-van-golu-nun-uc-kati-kadar-gol-kurudu-712148-1.

Bursa’da kuraklık tehlikesi geçiren Gölbaşı Göleti’nde doluluk oranı yüzde 70’e yükseldi. Geçtiğimiz aylarda göletin drone ile çekilmiş çölü andıran fotoğrafı ülkeyi tedirgin etmişti. Aynı bölge 4.5 ay sonra yeniden görüntülendi. Ancak bu sefer çöl değil, son bir ayda yağan yağmur ve Uludağ’daki eriyen kar sularının beslemesiyle kendine gelen göl vardı. Aylar önce çatlayan toprağın üzerinde kalan kayıklar. bu sefer gölün içindeki görüntüleriyle yüreklere su serpti.