Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yaklaşık 61 milyon TL harcadığı Güngören Spor Kompleksi’nin depreme dayanıksız olduğu iddia edildi, kolonlarından numune alındı.

61 milyon lira harcanan spor kompleksinin depreme dayanıksız olduğu iddia edildi
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün milyonlarca liraya inşa ettirdiği Güngören Spor Kompleksi’nin depreme karşı dayanıksız olduğu iddia ediliyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Güngören Spor Kompleksi’nin yapımı için 2 Temmuz 2013 tarihinde ihale düzenledi. İhaleyi 31 milyon 900 bin TL’ye Seç Yapı, Silahtaroğlu Yol Yapı ve Madencilik İle Miroğulları İnşaat isimli üç şirketin kurduğu iş ortaklığına verildiği açıklandı.

İhaleyi alan iş ortaklığındaki Silahtaroğlu Yol Yapı ve Madencilik Şirketi’nin 6 Şubat merkezli depremlerde hasar gören Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nu yaptığı da biliniyor. Şirket bu konudaki haberlere erişim engeli getirtmişti.

Ayrıca Silahtaroğlu Şirketi’nin inşa ettiği AFAD binası da 2022 yılının ağustos ayında Ankara'da yaşanan fırtınada, dış cephesinden hasar görmüştü. Silahtaroğlu’nun aldığı kamu ihalelerinden bazıları şöyleydi: Doğan HES, Malatya Doğalgaz Boru Hattı, Biga Doğalgaz Boru Hattı, Pozantı Tarsus Otoyolu, TAG Otoyolu Hudut Yolu, Niğde, Muş, Kentsel Dönüşüm Projesi, Eyyubiye Devlet Hastanesi, İSKİ İçmesuyu-Atıksu Yapımı.

Ancak üç şirket ile birlikte inşa edeceğini açıkladığı spor kompleksinin 7 yılda bitiremedi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü 2 Mayıs 2019 tarihinde inşaatı tamamlamak için yeniden bir ihale düzenledi. Bu ihaleyi de yaklaşık 29 milyon 811 bin TL teklif veren Güçtaş Gıda Hayvancılık Tarım İnşaat Şirketi’nin aldığı açıklandı.

KOLONLARDAN NUMUNE ALINDI

Yaklaşık 61 milyon TL harcanan binanın inşaatı da bir sene önce tamamlandı. 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından milyonlarca lira harcanan binanın depreme karşı dayanıksız olduğu ifade edildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de kısa süre önce binanın kolonlarından numuneler aldırdı. Binanın deprem dayanıklılığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Güngören Belediye Meclisi'nin önceki dönem CHP'li Meclis Üyesi Ergün Edepali ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “2013 yılında düzenlenen ihalede inşaatın 2 yıl 3 ayda tamamlanacağı belirtilmişti. Fakat 2019’da kadar tamamlanmadı. Yaklaşık 7 yıl boyunca bitirilemeyen kompleksin tamamlanması için 2019’da bir ihale daha düzenlendi. Bu ihalede de inşaatı 400 günde bitirileceği söylenmişti. Ancak tesis 2021 yılında teslim edildi. Sonra da Güngören Belediyesi’ne kiralandı. Sonuç olarak sadece iki yıl önce açılan tesisin durumu içler acısı…”