İzmir Konak’ta bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Orta Öğretim Okulu öğrencilerinden sadece Emir Sultan Mahallesi’nde ikameti görünen 61 öğrencinin aylardır okula gitmediği ortaya çıktı. Mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe, okula gitmeyen çocuklardan bazılarının tarikat kurslarına gittiğini söyledi.

61 öğrenci aylardır okula gitmiyor: “Bazılarının medreselere gönderildiği bilgisini aldık”

Emir Sultan Mahallesi'nde, zorunlu eğitim kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa Orta Öğretim Okulu’na gitmesi gereken 7-15 yaş arası çocuklardan 61 öğrencinin aylardır okula gitmediği belirtildi. Konuyla ilgili Ege’ye Bakış’tan Adem Sarıkaya’ya konuşan Mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe, bazı çocukların ise okul yerine tarikatın medreselerine gittiğini iddia etti.

‘OKUL YERİNE MEDRESELERE GİDİYORLAR’

Çoğunluğun yoksul ailelerin oturduğu Emir Sultan'da, mahalle muhtarı konu ile ilgili konuştu. Heptepe, “Yaklaşık 3 ay önce Barbaros Hayrettin Paşa Ortaöğretim Okulu Müdürü Hakan Bey muhtarlığımıza geldi. Devamsızlık yapan öğrencilerin raporlarını muhtarlar vasıtasıyla seçmene tebliğ edelim dedi. O raporları aldık. Okulda okuyan 550 öğrenciden 61 öğrencinin gitmediklerini öğrendik. Diğer mahallelerde de benzer durumların olduğunu gördük. Okula gitmeyen öğrencilerin ailelerine, ben ve azalarımla beraber tek tek gitmeye başladık. Gerekçelerini araştırdık. Çoğunluğu maddi yetersizlikten dolayı çocuklarını okula gönderemediklerini söyledi. Bu öğrencilerin bazılarının medreselere gönderildiği bilgisini aldık. İzmir Büyükşehir Daire Başkanlığından bu çocukları okula geri kazandırabilmek için maddi ve kıyafet yardımı talebinde bulunduk" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM

Yardımların yetersiz ve devamlılığının olamayacağını söyleyen Heptepe; "Biz sürdürülebilir eğitim istiyoruz. İl Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmiş rehber öğretmenlerin çocukların sorumluluğunu üstlenmesini ve durumu takip etmelerini istiyoruz. Nedenlerinin daha da dibine kadar araştırılmasını, çocukların tekrardan okula kazandırılmasını umut ediyoruz" açıklamasında bulundu.

NECİP VARDAL: "MERDİVENALTI KURSLAR KAPATILSIN"

Çocukların eğitimden yoksun kalmalarını hak ihlali olarak gören Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, "Son yıllarda belirgin şekilde artan eğitimde ticarileşme ve eğitimi dinselleştirme uygulamaları, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine, yurtlarına ve kurslarına yönlendirilmesi Birinci yarıyılda da hız kesmeden devam etmiştir. Yoksul mahallelerde, dezavantajlı bölgelerde bulunan okullarımızda bu duruma bağlı olarak kitlesel sürekli devamsızlıkların yaşandığını görmekteyiz. Ekonomik kaygılar, ailenin geçimini sağlamak üzere her bireyin çalışmak zorunda kalması, cemaat ve tarikatların yoksul mahallelerde açtıkları merdiven altı kurslara çocukların ve gençlerin yönlendirilmesi devamsızlıkların temel nedenleri olarak değerlendirilmelidir. Çocukların ve gençlerin eğitim hakkından yoksun kalmaları bir yönüyle hak ihlalidir. Devletin, Milli Eğitim Bakanlığının okullarda yaşanan devamsızlıklara hızla müdahale ederek zorunlu eğitim çağındaki her bireyin anayasa ve yasalarca güvence altına alınan eğitim hakkından kesintisiz yararlanması sağlanmalıdır. Devamsızlık nedenleri konusunda çalışmalar yürüterek ailelerin ekonomik olarak desteklenmesi, merdivenaltı kursların kapatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.