Türkiye’de cezaevinde tutuklu bulunan Almanların sayısı son altı ayda 62 kişi arttı. 38 Alman’ın ise Türkiye’den çıkış yasağı bulunuyor. Sol Parti’den Dağdelen, "Erdoğan gerilimi körüklerken Almanya'nın diplomatik şefi ellerini kavuşturmuş bekliyor” dedi

62 Alman Türkiye’de tutuklu

Türkiye'deki cezaevlerinde tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının sayısı son altı ayda 47’den 62’ye yükseldi. 38 Alman’ın Türkiye’den çıkış yasağı bulunuyor. Bu kişilerin hangi gerekçelerle cezaevlerinde tutulduğu ya da ülkeden çıkışına neden izin verilmediği ise bilinmiyor.

Sol Parti milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut'un verdikleri soru önergesini Almanya Dışişleri Bakanlığı yanıtladı. Türkiye'de cezaevlerinde bulunan Alman vatandaşlarının sayısı arttı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Andreas Michaelis’in verdiği yanıta göre, son altı ay içinde Türkiye’de tutuklu Almanların sayısı 47'den 62'ye yükseldi. Ayrıca yanıtta, 38 Alman vatandaşına da Türkiye'den çıkış yasağı getirildiği bildirildi.

80 ALMAN’A İZİN VERİLMEDİ

Verilen yanıta göre, Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilmeyen Almanların sayısında ise düşüş yaşandı. 2017 yılında Türkiye'ye girmesine izin verilmeyen Alman vatandaşlarının sayısı 95’ken, geçen yıl bu rakamın 80'e düştüğü belirtildi. Bu yıl içinde de dokuz Alman'ın Türkiye sınırından geri çevrildiği söylendi. Ancak yanıtta, bu rakamların kesin olmadığı, sınırdan geri çevrilme vakalarının tamamının Alman hükümet yetkililerine bildirilmediği aktarıldı.

YAKINLAŞMA SİYASETİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Sol Parti, Türkiye politikasını sertleştirmesi yönünde Alman hükümetine çağrı yaptı. Akbulut, Alman hükümetinin Türkiye politikasında daha sert bir tutum izlemesi gerektiğine dikkat çekti ve "Türkiye'nin belirli kişileri siyasi rehin olarak adlandırılan şekilde tutma konusunda deneyimli” dedi. Dağdelen ise Almanya hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ‘Yakınlaşma siyasetinden’ vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Dağdelen, "Erdoğan gerilimi körüklemeye devam ederken Almanya'nın diplomatik şefi, ellerini kavuşturmuş bekliyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen yıldan beri bu konuda istatistik tutulmadığını söyleyen Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayında yaptığı açıklamada buna gerekçe olarak kovuşturmaların siyasi olup olmadıklarının kesin olarak tespit edilememesini göstermişti. Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının sayısının artması, iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilemişti. Türk ve Alman vatandaşı olan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra geçen yıl serbest bırakılması iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açmıştı. Ancak Almanya Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını halen ‘Yüksek tutuklanma riski’ bulunduğu gerekçesiyle dikkatli olmaya çağırıyor.