Kanada’da yaşayan 12 yaşındaki bir çocuk babası ile birlikte çıktığı doğa yürüyüşünde 69 milyon yıllık dinozor fosili buldu.

69 milyon yıllık dinozor fosili bulan çocuk: Şaşkınlıktan, heyecanlanamadım bile

Kanada’nın batısındaki Alberta eyaleti’nde yaşayan 12 yaşındaki Nathan Hrushkin, babası ile birlikte çıktığı doğa yürüyüşünde fosil parçaları buldu. Olayı yetkililere bildiren baba oğulun yardımları sonucunda, bölgede kazı çalışmaları başlatan bilim insanları aylar süren çalışama sonucunda diğer fosil parçalarına ulaştı.

BBC’ye konuşan Hrushkin, bir kayanın içinde duran fosilin ucunu gördüğü an "donup kaldığını" belirterek, "O kadar şaşırdım ki heyecanlanamadım bile" dedi. Dinozorlara büyük ilgi duyduğunu söyleyen Hrushkin, sık sık Alberta'da Kanada Doğa Koruma Alanı'nda bulunan çorak arazide yürüyüşe çıktığını belirtti.

Geçen yıl yaşanan toprak kayması sonucunda büyük kayaların devrildiğini ve yaz ayında bölgeyi araştırmak için yeniden bölgeye gittiklerini söyleyen 12 yaşındaki Hrushkin, fosil parçalarının da bu hareketler sonucunda ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.

FOSİL BİLİMSEL AÇIDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Hrushkin, fosillerin koruma altında olması nedeniyle prehistorik yaşama ilişkin çalışmalar yürüten Royal Tyrrell Müzesi'ne haber verdiklerini, daha sonra da fosilin fotoğrafını ve bunu buldukları yerin GPS koordinatlarını gönderdiklerini anlattı.

69-milyon-yillik-dinozor-fosili-bulan-cocuk-saskinliktan-heyecanlanamadim-bile-793494-1.

Fotoğraf: Nature Conservancy of Canada

İncelemeler sonunda kemiklerin 3-4 yaşındaki bir Hadrosaur’a ait olduğu tespit edildi. Kazı çalışmalarında 30 ila 50 arasında kemiğin bulunduğu açıklandı. Hrushkin, "Çocukların çoğu gibi benim de favorim Tiranozor. Ama keşfimden sonra şimdi favorim Hadrosaurlar " dedi.

Müze yetkilileri, bu döneme ait fazla kayıt bulunmaması nedeniyle bulunan dinozor fosilinin bilimsel açıdan önemli olduğunu söylüyor.