Cumhuriyet’in 99’uncu yıldönümü ülkenin dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlandı. Yurttaş, iktidarın baskılarına inat Cumhuriyet’e sahip çıkmaya devam edeceğini gösterdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için siyasilerden de birçok mesaj geldi. Muhalefet, kutlama mesajları paylaşırken MHP Genel Başkanı Bahçeli, paylaştığı mesajda ‘tek adam rejimi’ni övdü.

7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

İktidarın Cumhuriyet karşıtı baskı ve eylemlerine inat yurttaş Türkiye’nin dört bir tarafında Cumhuriyet’in kuruluşunu coşkuyla kutladı.

Önceki gün başlayan kutlamalar dün de devam etti. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin pek çok yerinde Cumhuriyet’in 99’uncu yılına özel yürüyüşler gerçekleştirildi, konserler düzenlendi.

İstanbul’da kentte etkinlikler sabah saatlerinden itibaren başladı. İstanbul Havalimanı’nda dönem kıyafeti giyen görevliler, yolculara Türk bayrakları ve dönem gazetesi özelliği taşıyan ‘Cumhuriyet’ gazetesi dağıttı. Senfonic Project isimli 35 kişilik bir müzik grubu, Marmara Flüt Orkestrası ve Solistler Geçidi ziyaretçilere, Cumhuriyet marşlarının çalındığın bir müzik performansı sundu.

İzmir'de kutlamaların adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Etkinliklerde 'Cumhuriyet daima payidar kalacak' mesajı verildi.

Ankara’da ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi Anıtkabir'i ziyaret etti. Bayraklar ve çiçeklerle giriş yapan yurttaşlar bayram coşkusunu Anıtkabir'e taşıdı. Ankara’daki kutlamalar yürüyüş ve konser eşliğinde devam etti.

Eskişehir’de öğrencilerin bando eşliğinde yürüyüşü ile başlayan kutlama programı, gösterilerle devam etti. Okunan şiirler, söylenen marşlar ve dans gösterileri ile coşkulu bir Cumhuriyet Bayramı kutlaması yapıldı.

Türkiye dışında, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’da da Cumhuriyet’in 99’uncu yılı törenler ile kutlandı.

Cumhuriyet’in 99’uncu yıldönümü için siyasilerden de kutlama mesajları geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bugün, Cumhuriyet gibi hayatların doğum gününü kutluyoruz. Fırsatlarımızı eşitleyen, kimsesizlere kimse olan, nice başarıların yolunu açan bu büyük hikâyemizi kutluyoruz. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacak ” dedi. CHP’den yapılan açıklamada ise “Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesiyle perçinlediği, kimsesizlerin kimsesi Türkiye Cumhuriyetimizin 99'uncu yaşı kutlu olsun” ifadelerine yer verildi.

‘TEK ADAM REJİMİ’NE ÖVGÜ

İktidar tarafında ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti’ni 'muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak' için kesintisiz bir mücadele içindeyiz” dedi.

İktidarın küçük ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni överek, “Türk milletinin varlığını ve haysiyetini koruma esaslarının belirlenip ilam edildiği Cumhuriyet’in sonsuza kadar var olması her vatan evladının ahlaki sorumluluğu ve milli ödevidir. Milli birlik ve kardeşlik bağlarımızın gücü Cumhuriyet’in gücüdür. Cumhurun onuru ile Cumhuriyet’in onuru da bir ve beraberdir. Bu haliyle cumhur ile Cumhuriyet bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle tam bir kenetlenme, eksiksiz bir kucaklaşma dönemine geçmiştir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan "Cumhuriyet alfabemizi, düşünmemizi yok etti" sözleriyle büyük tepki çeken AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı, Atatürk'ü andı.

***

İTO VE TMMOB PANKARTLARI ALINMADI

İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yapılan programın yürüyüş kortejine İzmir Tabip Odası (İTO) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) pankartları alınmadı. Pankartların alınmamasının gerekçesi olarak ise İzmir Valiliği’ne dilekçe verilmemesi öne sürüldü. İki kurum ise yürüyüşü pankartsız gerçekleştirdi. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise karara tepki gösterdi. Akdemir, “Bizler Cumhuriyet’in kurumlarıyız. Bu yüzden yürüyüş için ayrıca dilekçe verilmesine gerek yoktur. İktidarın meslek odalarına karşı yürüttüğü bir tavrın sonucu böyle bir durumla karşılaştık. Cumhuriyet Bayramı’nda yürüyüşümüz ve pankartımız engellenemez” diye konuştu.

7-den-70-e-cumhuriyet-coskusu-1081617-1.

***

EŞİT YURTTAŞLIK VE LAİKLİK SALDIRI ALTINDA

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Cumhuriyetin temel prensipleri olan eşit yurttaşlık ve laiklik ilkelerinden ödün verilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bugün 99’uncu yılını kutladığımız Cumhuriyet’in temel prensipleri olan eşit yurttaşlık ve laiklik ilkeleri saldırı altında. Anayasa’nın 24’üncü maddesinde öngörülen değişiklik, başörtülü kadınlara ayrımcılık yapılmasını önlemek iddiasıyla yola çıkarken aslında kadınların nasıl giyineceğini, neresini nasıl örteceğini, başörtüsü kullanan kadınların nasıl başörtüsü takacağını belirliyor. Kadınların kıyafeti üzerinden yapılması önerilen değişikliklerle, kadınların hayatlarına müdahale alanı açılıyor. İktidar, 41’inci maddede yapılması öngörülen değişiklikle de sınırlarını kendisinin belirlediği bir aile formunu hepimize dayatarak, geleneksel cinsiyet rollerini pekiştirerek, cinsiyetçi uygulama ve söylemlerin dozunu artırarak kadınların ve LGBTİ ’ların haklarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu maddede yapılması öngörülen değişiklikler, kadınların Medeni Yasa’da güvenceye alınan haklarına yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor.”

***

SİYASİLERDEN ANITKABİR ZİYARETİ

Devlet erkanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in ilanının 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aslanlı Yol'un başındaki yerini almasının ardından başlayan törende, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gibi isimler yer aldı.

7-den-70-e-cumhuriyet-coskusu-1081618-1.

***

GELİBOLU’DA CUMHURİYET PANELİ

Gelibolu’da Cumhuriyet’in kuruluşunun 99’uncu yıl dönümünde ‘1’inci yüzyılından 2’nci yüzyılına Cumhuriyet’ konulu panel gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in yaptığı panelin moderatörlüğünü gazeteci Özlem Gürses gerçekleştirirken, siyaset bilimci ve yazar Ali Mert Taşçıer, BirGün gazetesi Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ve gazeteci-yazar Barış Pehlivan ise görüşlerini anlattı. Cumhuriyet’in önemi ve kazanımlarının anlatıldığı panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP’li Erkek, “Büyük bir demokrasi mücadelesini hep birlikte veriyoruz. Bu seçimden sonra Cumhuriyet’imizin 2’nci Yüzyılına adım attığımız bir zamanda mutlaka ve mutlaka Cumhuriyet’imizi demokrasi ile taçlandıracağız. Panelde konuşuşan gazetemizin Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “20 yıldır AKP iktidardaysa, Türkiye’nin 70 yıllık siyasal sürecinden bağımsız değil. Bunlar tesadüf olarak gelmedi iktidara. Hatırlayın 2002’de iktidara geldiğinde Türkiye AB’ye girecekti, Türkiye’ye demokrasi gelecekti, Türkiye zenginleşecekti. O dönemdeki ittifakları hatırlayın: Cemaat, AKP’liler, liberaller. Böyle bir koalisyon oluşturmuşlardı ve Türkiye’ye demokrasi getireceklerdi. Ülkeyi bu hale getiren anlayışla hesaplaşmak zorundayız. Katılım sağlayacak, halkın iradesini oraya katacak, her düzeyde kendini ifade etme mekanizmalarının artacağı ve en önemlisi bu coğrafyada bağımsız bir siyaset izleyebilecek yeni bir Cumhuriyet inşa etmek zorundayız. Bu seçimler hem çok kritik hem de bir fırsat. 100’üncü yılda daha demokratik, daha eşitlikçi bir cumhuriyeti inşa edelim” dedi.

***

LAİK BİR ÜLKEYİ MUTLAKA KURACAĞIZ

Türkiye Komünist Partisi (TKP), İstanbul, Ankara ve İzmir'de olmak üzere üç ayrı buluşma gerçekleştirdi. Önceki gün İstanbul, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen TKP’liler, dün de Ankara ve İzmir’de "Eşit, özgür ve laik bir ülkeyi mutlaka kuracağız" söylemiyle alanlarda toplandı. Ankara Ulus Meydanı’nda konuşan TKP Merkez Komite Üyesi ve Ankara İl Başkanı Ali Ufuk Arikan, "Bugün bir kutlama için bir araya gelmedik. Yeniden Cumhuriyet'e sahip çıkmak için bir araya geldik. Bu ülkenin emekçileri, yoksul halkı devrimcilerle, yurtseverlerle birlikte ülkeyi kurtardık, cumhuriyeti kurduk. İktidarından muhalefetine bu cumhuriyeti yok ettiler. Biz bugün meydan okumak ve cumhuriyeti yeniden ayağa kaldırmak için buradayız" ifadesini kullandı.

7-den-70-e-cumhuriyet-coskusu-1081619-1.

***

ADALET ADİL OLMAKTAN UZAKLAŞIYOR

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Avukat Sarıhan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Sarıhan, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyet’in ilanı, halkı, bağımsızlık, özgürlük, eşitlik gibi en temel haklar içeren evrensel değerlere ulaştırma amacını taşıyordu. Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusun olacağı bir halk yönetiminin inşası için yola çıkılmıştı. Bu nedenle gerçekleştirilen Cumhuriyet Devrimleri, aydınlanma yolunda kadınların da önünü açan yasal güvenceler getirdi. Ancak şu anda hak mücadelesi veren demokratik kitle örgütleri ve özellikle kadın örgütleri hukuksuz uygulamaların muhatabı oluyor. Adalet, adil olmaktan uzaklaşıyor. Bütün bu olumsuzluklara karşın kadınlar olarak, demokratik mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyet’i inşa eden ülkemiz ve dünya kadın hakları mücadelesi bize yol gösteriyor. Bu kararlılıkla bayramımızı kutluyoruz.”