Edirne’de çoğunluğu Roman çocuklardan oluşan Gazi İlkokulu kapatılıyor. 7 yıl önce ‘depreme dayanıksız’ raporu alınmasına rağmen salgın sürecinde okula yıkım kararı verilmesi dikkat çekti

7 yıl çivi çakmadılar pandemide yıkıyorlar

Yaren Çolak

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2013 yılında hazırlanan ‘depreme dayanıksız’ raporuna dayanarak Gazi İlkokulu’nu kapatma kararı aldı. Yedi yıl boyunca okulun güçlendirilmesi veya yıkımıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmazken bu kararın pandemi sürecine denk gelmesi eğitimciler ve velilerin tepkisini çekti. Eğitimciler okulun kapatılacak olmasına rağmen yeni bir okulun açılmayacağını ve bu süreçte öğrencilerin sosyal mesafe nedeniyle okuldan uzak kalabileceğini ifade etti.

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Edirne Eğitim Sen Şube Başkanı Özer Demir şunları söyledi: “Pandemi sürecinde yaklaşık 170 öğrenci bulunan Gazi İlkokulu’nun kapatılmasıyla okullarda öğrenci yoğunluğu artacak. Bu durum ciddi sorunlara yol açacaktır. Okulun desteklenmesi veya yıkılması gerekiyorsa da yenisinin en kısa zamanda inşa edilmesini öneriyoruz.”

Okulun kapatılmasıyla beraber devamsızlığın artacağını öne süren Veli-der Edirne Şube Başkanı Mustafa Aytekin ise “Edirne Milli Eğitim Müdürlüğüyle görüştük ‘Bu kadar çocuk için okul açmak gereksiz. Öğrencileri mahallede ki diğer okullara yönlendirelim. Tasarruf yapalım diyorlar.’ Biz eğitimde tasarruf yapılmasını istemiyoruz. Çocukların eğitimden uzaklaştırılmasının ve devamsızlıkların artmasını önlemek istiyoruz. Çocukların evlerine en yakın okul en iyi okuldur” dedi.

Gazi İlkokulu’nun roman öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte eğitim alması açısından Edirne için örnek bir okul olduğunu ifade eden Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Başkanı Turan Şallı ise şöyle konuştu: “Biz dernek olarak Roman çocuklar diğer çocuklarla kaynaşsın ve ayrımcılık en asgari düzeye insin istiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü konuya bu açıdan bakmıyor” dedi.

Yeni okulun açılmamasıyla ilgili ‘tasarruf’ iddialarını sormak için aradığımız Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine ulaşamadık.