7 yılda 23 bin sağlıkçı şiddete maruz bırakıldı
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

AKP hükümetinin sağlıkta dönüşüm politikası ile birlikte sağlıkta şiddet de hız kazandı. Sağlıkta şiddete karşı Beyaz Kod çağrısında bulunan sağlıkçı sayısının son 7 yılda 23 bine yükseldiği ortaya çıktı. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MRHS) olan Alo 182 hattına ise bu yılın ilk 7 ayında 90 milyonu aşkın çağrı geldiği kaydedildi.

İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ

Sağlık emekçileri artan iş yükü ve maruz kaldıkları şiddete karşı taleplerinin karşılanması için son dönemde sık sık iş bırakma eylemleri yaptı, taleplerini dile getirdi ve seslerinin duyulmasını istedi. Tüm bu çabalara rağmen herhangi bir somut adım atılmazken, sağlık emekçileri iş yükü altında ezilmeye ve şiddete maruz kalmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın soru önergesine verdiği yanıtta, son 7 yılda en az 23 bin sağlık emekçisi şiddete uğradığı ortaya çıktı. Koca tarafından verilen yanıtta, “1-2-3-4 Beyaz Kod uygulamasına ilişkin yazılım sisteminin hayata geçirildiği 1 Aralık 2015 ile 30 Kasım 2022 tarihleri arasında Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarında görev yapan toplam 23 bin 86 sağlık personeli, şiddet nedeniyle Beyaz Kod bildirimi yapmıştır” dedi.

ALO 182 BAŞVURULARI

Koca öte yandan “Bu saldırılarda hayatını kaybeden uzman doktor, pratisyen hekim ve sağlık personeli sayısı kaçtır?” sorusu ile “Bu saldırılan illere göre dağılımı nedir?” sorularına yanıt vermedi.

Yurttaşların hastaneden randevu bulamama ve ALO 182’ye ulaşamama şikayetleri sürerken, Koca’nın ALO 182 hattında toplam kaç personel çalıştığına yönelik verdiği yanıt, hem iş yükünü hem de yurttaşların hatta ulaşamama sebebini gözler önüne serdi. Koca’nın verdiği yanıta göre, ALO 182 hattında toplan 4 bin 555 personel çalışırken, 2022 yılının ilk yedi ayında cevaplanan çağrı sayısının 90 milyon 808 bin 239 olduğu belirtildi. Koca ALO 182 randevu hattında herhangi bir sorun bulunmadığını ileri sürdü. Bu personel sayısına göre 2022 yılının ilk yedi ayında ALO 182 randevu hattında çalışan bir kişinin 19 bin 935 çağrıya yanıt verdiği ortaya çıktı.