700 bin kamu görevlisi grevde

Tunus Genel İşçi Sendikası'nın düzenlediği greve, ülke genelinde yaklaşık 700 bin memur katıldı. Tunus'un en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), "maaşlara zam" talebiyle tüm kamu kurumlarında grev başlattı. UGTT tarafından "maaşlara zam" talebiyle düzenlenen greve, ülke genelinde yaklaşık 700 bin kişi katılıyor.

Grev, kamu sektöründe çalışanları kapsamasına rağmen grev kapsamı dışında kalan ulaştırma, posta, petrol gibi diğer sektörlerin de destek amaçlı birtakım gösteriler düzenleyebileceği ifade ediliyor. Hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından devlet görevlilerinin maaşlarına zam talebiyle genel grev kararı alan sendika yetkilileri ve çalışanların gün içinde başkent Tunus'taki parlamento binası önünde toplanması bekleniyor. Tunus İçişleri Bakanlığı eylemin sonuna kadar parlamento çevresi, Bardo Meydanı ile bağlantılı yollar ve sokaklara araç girişini yasakladı. Milli Eğitim Bakanlığı ise dün akşam ilk, orta ve liseler ile üniversitelerde eğitime bir gün ara verileceğini açıkladı.

Genç işsizliği yüksek
Tunus’ta siyaset gibi ekonomi de 2011’de bin Ali’nin devrilmesine yol açan ayaklanmalardan bu yana çalkantılı bir seyir izliyor. Hükümet verilerine göre yüzde 15 civarında seyreden işsizlik oranının ülkenin kırsal kesimlerine gidildikçe ikiye katlandığı ve özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygın olduğu belirtiliyor. Enflasyonun yüzde 7’nin biraz üzerinde seyrettiği Kuzey Afrika ülkesinde IMF baskılarının yol açtığı yerli para birimindeki değer kaybı geçim maliyetini her gün yukarı çekiyor. Bu yılbaşında hükümetin vergi artışı ve kemer sıkma politikalarını ilan etmesiyle Tunuslular sokaklara dökülmüştü.