1995 yılından beri her hafta cumartesi günü eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasına polis şiddeti damga vurdu. Aralarında annelerin de olduğu onlarca kişi gözaltına alındı

700 haftalık acıya saldırı

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 700. kez İstanbul Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’ne polis saldırdı. Cumartesi Anneleri’ne izin vermeyen polis, Beyoğlu’ndaki Hazopoulo Pasajı da dâhil anneler ve yakınların oturduğu pek çok noktaya biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı, basın mensuplarını tartakladı, kayıp yakınları ve hak savunucularını gözaltına aldı. Çok sayıda kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) bir araya geldi. Görev dağılımının ardından hazırlanan pankart ve fotoğraflar, Galatasaray Meydanı’na taşındı. Meydanın etrafını saran polisler, Cumartesi Anneleri’nin meydana girişini engelledi.

Soylu’nun emriyle yasaklandı
Cumartesi Anneleri’nin eyleminin yasaklanmasının ardından İçişleri Bakanı’nı arayan Sezgin Tanrıkulu, eylemin bizzat Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını belirtti. Beyoğlu Kaymakamlığı, gösteri hakkında Kaymakamlığa yasal bir bildirimde bulunulmadığını iddia ederek Cumartesi Anneleri’nin eylemine müsaade edilmeyeceğini açıkladı. Hak savunucuları ve kayıp yakınları, yasaklama kararına rağmen oturma eylemini yapacaklarını da vurguladı: “Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız.”

Polis, Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi için buluşan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Aralarında Besna Tosun, Maside Ocak, Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan ile gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren’in de olduğu çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı. Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da eylemde gözaltına alındı. Ocak, ardından serbest bırakıldı.

700-haftalik-aciya-saldiri-502677-1.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 100 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Gözaltılar sonrası Hazzopulo Pasajı önünde toplanan yüzlerce kişi, polis saldırısını protesto etti. Hazzopulo Pasajı’na giren polis buradaki kalabalığa da biber gazı sıktı. CHP ilçe binasından Ceylan Ertem ve kayıp yakınlarının birlikte söylediği ‘Beni Bul Anne’ şarkısı çaldı. Daha sonra HDP ve CHP’li milletvekilleri ve hak savunucuları el ele tutuşarak meydana gitmeye çalıştı. Hak savunucularına tazyikli su ve biber gazı sıkan polis, gözaltılara devam etti.

Aileler Galatasaray Meydanı’na çıktı
Yasağa rağmen aileler ise Galatasaray Meydanı’na çıktı. ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın da katıldığı oturma eyleminde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Bu meydanda oturmaya devam edeceğiz” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Çocuklarımızın kemiklerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu gün tek başıma dahi olsam o meydanda oturacağım” dedi.

Alper Taş ise Twitter’dan ytaptığı açıklamada “#CumartesiAnneleri700Hafta buluşmasına İçişleri Bakanı’nın talimatıyla polis izin vermedi. Gazla müdahale etti. Ancak bir. grup Galatasaray Meydanında buluşabildik.Açıklama yapabildik.Saldırıyı kınıyoruz. Adalet ve Demokrasi nöbeti sürecek.

Öte yandan eylem sırasında gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

***

Vekillere de saldırdılar

700-haftalik-aciya-saldiri-502678-1.

Polisler, eyleme destek veren CHP‘li Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve Onursal Adıgüzel’in yanı sıra HDP’li Ahmet Şık, Garo Paylan, Hüda Kaya, Pervin Buldan ve Erkan Baş gibi vekillere zaman zaman sert müdahalede bulundu.

Paylan’a saldırı
Oturma eylemi yapan vekillere müdahale eden polis, HDP’li Garo Paylan’ınboynunu sıkarak yere yatırmaya çalıştı. Vekillerle polis amirleri zaman zaman karşı karşıya gelirken, yurttaşlar, “Bunları AKP’li vekillere yapabilir misiniz” diyerek polislere tepki gösterdi.

HDP’li Şık, polis müdahalesine ilişkin, “Bu emir kanunsuz. Size bu talimatı veren eşkıya” diyerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi. Polis amiri ise HDP’li Şık’a “Ben haddimi aşmıyorum, size sayın vekilim diyorum. Siz de haddinizi aşmayın” diye çıkıştı.

Ardından polis, CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’na da girmek istedi. Milletvekilleri bunun üzerine CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’nın kepenkleri kapattırdı.

***

Haftaya devam edecek

700-haftalik-aciya-saldiri-502679-1.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta etkinliğine izin vermeyen polisin saldırsının ardından yaklaşık 3 saat boyunca meydanı terk etmeyen Cumartesi Anneleri, eylemlerine gelecek hafta kaldıkları yerden devam edeceklerini söyleyerek son verdi. Müdahalelere maruz kalanlardan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: “Saatlerdir sürekli müdahale altındayız. Hâlâ kitlesel katılımı dağıtamadılar. Her hafta olduğu gibi açıklama yapıp dağılacaktık. Ama buna tahammül edemediler. Kendilerine yakışanı yaptılar.”

İHD İstanbul Şubesi de konu ile ilgili açıklama yaptı: “Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın.”

Annelere saldırmak hangi yasaya sığar?
Faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarının kurduğu Toplumsal Bellek Platformu, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasında yapılan polis saldırısına dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Acıların tutuklandığı ülkenin çocuklarıyız biz. İnsanın canını almanın getirdiği hukuksuzluk dünyanın en büyük insan hakları ihlaliyken sorumluları bulmak yerine gözü yaşlı annelere saldırmak hangi yasa, vicdan ve akla sığar? Siz hiç Arjantin’de Plaza de Mayo annelerine yıllar sonra böyle bir müdahale yapıldığını gördüğümüz mü? Yaşadıklarımız kitaplara sığmıyor. Örgütlü kötülük kaybetmeye mahkûmdur” denildi.

***

Dünyadan destek eylemleri

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasına ilişkin dünyanın birçok noktasında dayanışma için açıklama yapıldı. Avustralya’nın Melbourne kentindeki Eyalet Kütüphanesi’nin önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme, Melbourne’de bulunan çeşitli demokratik kitle örgütleri ve kişiler katıldı. Kitle oturdukları alana karanfil bıraktı. Kayıp öykülerinin okunduğu eylemde İngilizce ve Türkçe şiirler okundu, konuşmalar yapıldı. Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda her hafta yaptığı gibi Melbourne’de da karanfiller dağıtıldı, mumlar yakıl ve kayıpların fotoğrafları taşındı.

Almanya’nın birçok kentinde de Cumartesi Anneleri’ne destek için etkinlik düzenlendi. Berlin’nde düzenlenen eylemde, “Faillerin yargı önüne çıkarılması gerektiği” vurgulandı. Köln’nde ise 700’üncü hafta buluşmasına yaklaşık 400 kişi katıldı. Burada yapılan açıklamada, kayıpların bulunması ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiği ifade edildi. Avusturya’nın başkenti Viyana’nın merkezi meydanı Stephansplatzta’ta toplanan çok sayıda kişi, “Çocuklarımız nerede?” yazılı pankartlar açtı. Eylemde, çevreden geçenlere İngilizce ve Almanca bildiriler dağıtıldı. Saat 11.00’de başlayan eylem, bir saat sürdü.

Cumartesi Anneleri’ne destek için İngiltere ve İsviçre’de de açıklama yapıldı.