Hayatı demir cehennemlerinde geçen ihtiyar işçi, kağıt fabrikasındaki iskelenin demir parçalarının altında 71 yaşında öldü. Onun üzerine toprak atılırken Aliağa’nın sahilindeki dev ölü gemilerin iskeletlerinde karınca kadar görünen işçiler çalışmaya devam ediyordu.

71 yaşındaki işçinin ölümü

71 yaşında iş cinayetinde yaşamını yitiren Mustafa Şimşek

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Emeklilerimiz bugün tarihlerinin en iyi gelir seviyesine sahiptir…”

Bu sırada İzmir Aliağa’da 71 yaşında iş cinayetinde ölen bir işçinin mezarındaki toprak henüz kurumamıştı.

Evet, 71 yaşında bir işçi…

Torunlarını sevmesi gereken yaşta.

Ağır işlerde yıllarca çalışmaktan yorgun bedeninin dinlenmeyi hak ettiği yaşta.

İş cinayetinde öldü.

Adı; Mustafa Şimşek’ti.

Sivaslıydı.

Henüz gençken göç ettiği İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde uzun yıllar çalışmıştı. Karaya oturtulan devasa gemilerin yanında karıncadan küçük görünen emekçilerden biriydi. Bu işi uzaktan seyredenler kıyıdaki binlerce ton metalin günler geçtikçe yok oluşuna hayret eder. Karıncaların büyük bir yaprağı parçalamasına benzer.

Tüm gemi söküm işçileri gibi Mustafa Şimşek’in çok tehlikeli ve zorluydu işi. Her yanı tonlarca vida, zincir, çapa, kablo, plaka, ırgat, makine parçalarıyla dolu demirden bir cehennemdi işyeri. Asbest ve diğer kimyasallar zehirdi. Apartman yüksekliğindeki paslı demir blokların üzerinde, aşağısı uçurum iskelelerde kaynak makinesiyle yıllarca çalıştı. Nasırlı elleri hep pas ve yağ kokardı. Gece uykuya dalarken bile gözlerinin önünden gitmezdi demirleri keserken saçılan kıvılcımlar.

Kaza eksik olmazdı. Kestiği parçayla 40 metreden düşenler, kazanda zehirlenenler, depoda boğulanlar, kopan zincirle parçalananlar, yanlış bir adım ya da yukarından düşen bir parçayla ölenler çoktu.

İki çocuk babası Mustafa Şimşek, ufak kazalar, kıl payı kurtuluşlarla hayatta kaldı. Parçaladığı gemiler, patronlara servet kazandırırken o işçi maaşıyla zar zor geçinmişti.

İşçi doğar, büyür, çalışır, çalışır, çalışır, hep çalışır…

Yaşı ilerlediğinde geçim derdine düşmemek için devlete yıllarca prim öder.

Emeklilik yüzlerce yıldır insani, temel bir haktır ve yorulan bedenin nefesidir.

Ama Mustafa Şimşek ve emekli maaşı 2 bin lira bile olmayan milyonlarca insan için Türkiye’de öyle değil.

Yıllarca denizin kıyısında çalıştı Mustafa Şimşek ve tatil nedir bilmedi. Emekliliğini bile yaşayamadı.

Yaşlandığında artık gemi sökümünde ona yer yoktu. İnşaat yıkımlarında hurda demirlerinin sökümünde çalışıyordu.

Avrupalı yaşıtlarının iş hayatıyla çoktan vedalaşıp lüks tatiller için geldiği Muğla Dalaman’a Mustafa Şimşek ağır inşaat işinde çalışmak için gitmişti.

MOPAK Dalaman Kağıt Fabrikası’nda bir deponun yenilenmesi işini taşeron firma almıştı. 20 yıl önce özelleştirilen SEKA’nın tesisiydi burası. Eski depodaki hurda demirleri sökme işini alan başka bir taşeronun işçisiydi Mustafa Şimşek. İhtiyar, sessiz adamla diğer işçilerin pek muhabbeti yoktu.

3 Nisan 2021 günü, sabah saatlerinde inşaat iskelesi büyük bir gürültüyle çöktü. Hayatı demir cehennemlerinde geçen ihtiyar işçi, kağıt fabrikasındaki iskelenin demir parçalarının altında 71 yaşında öldü.

Bir kızı, bir oğlu, torunları olan Mustafa Şimşek, 4 Nisan 2021 günü gemi söküm tesislerinde ölen çok sayıda işçinin de yattığı Aliağa’daki mezarlıkta toprağa verildi.

Onun üzerine toprak atılırken Aliağa’nın sahilindeki dev ölü gemilerin iskeletlerinde karınca kadar görünen işçiler çalışmaya devam ediyordu.

Hayatlarında hiç gün yüzü görmeyeceklerini bile bile…

EMEKLİLİKTE RAHAT YOK

DİSK-AR’ın 2020 yılı araştırmasına göre; Türkiye’deki 13,2 milyon emeklinin yaklaşık 8 milyonu yani yüzde 60’ı asgari ücretin altında aylığa mahkûm. En düşük maaşı alan 2,6 milyon emeklinin aylık harcanabilir geliri sadece 763 lira. Emeklilerin 4,3 milyonu yani yüzde 47’si çalışıyor ya da iş arıyor. Türkiye’de emeklilikte ortalama ömür beklentisi 17,6 yıl. Bu Fransa’da 25, Yunanistan’da ise 24 yıl.

***

SEDAT PEKER’İN KÖSTEBEĞİ KİM?

Sedat Peker suç örgütüne yönelik cuma günü operasyon yapıldı ve 52 kişi gözaltına alındı. Sedat Peker, 2018’de başlatılan soruşturmayı önceden öğrenip 1,5 yıl önce yurtdışına kaçmış, Karadağ’a gitmişti. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, hakkında yürütülen soruşturmanın detaylarına hâkim olduğu görülüyordu. Hatta İstanbul Anadolu Savcılığı, bilgi sızması ihtimaline karşı Sedat Peker’e başka bir kod isim vererek soruşturma yürütmüştü ama suç örgütü liderinin bundan bile haberi vardı. Tabii ki suç örgütü, soruşturma bilgilerine sahip olduğu için operasyona son derece hazırlıklıydı. Ne kadar delil bulunabildi? Bilmiyoruz. Sedat Peker’in köstebeği konusunda bir soruşturma var mı? Onu da bilmiyoruz.

Tek bildiğimiz; suç örgütüne 1,5 yıl önce sızan bilgilerin halen kamuoyuna açıklanmadığı. Yetkililerin dosyaya dair ketumluğu dikkat çekiyor.