Hatay’da Özerli Mahallesi’nde kaymakamlık kararıyla 72 binanın yıkımına başlandı. Mahalleli dava sürecinin devam ettiğini belirterek yıkıma gelen ekibe tepki gösterdi: Kaymakama da yetkiyi veren biziz size de.

72 haneyi sokakta bırakan yıkım

Dilara ŞİMŞEK

Hatay Dörtyol ilçesi Özerli Mahallesi’nde 72 binanın dere yatağında olduğu gerekçesiyle yıkımına dün başlandı. Yurttaşlar, kaymakamlık tarafından verilen yıkım kararına karşı 8 Kasım 2021’de açtıkları karşı dava sonuçlanmadan zorla tahliye edildi. 30 yıl boyunca ecrimisil ödeyen ve yapı kayıt belgesi bulunan yaklaşık 250 kişi evlerinin yıkılmaması için direnişe geçti. Mahallelinin direnişi sonucunda elektrik ve su kesim işlemi durduruldu.


Sabah saatlerinde mahalleye giriş kapatılırken bölge halkına destek olmaya gidenler mahalleye alınmadı. Mahalleli yetkililerin kendileriyle görüşmediklerini dile getirdi. Yurttaşlar yıkım için gelen ekiplere “İmar barışına o kadar para ödedik, 30 yıldır ecrimisil ödüyoruz, yapı kayıt belgemiz var. Kaymakama da yetkiyi veren biziz size de yetkiyi veren biziz. Bu kış günü nereye gideceğiz?” diyerek tepki gösterdi. Sosyal medyada #ÖzerliyiYıkma etiketi altında mahalleliye destek verildi.

Mahallede yaşananları sosyal medya hesabı üzerinden aktaran Barınamıyoruz Hareketi bir video paylaşarak, şu ifadelere yer verdi: “Mahallede elektrikleri kestiler yığınla polis burada. Yetkililer halkla muhatap olmuyor. Sahil kesimlerine doğru yıkım var. Halkın talepleri var buradan ayrılmak istemiyorlar. Bu insanlar ecrimisil yani kira bedeli ödeyip yıllardır burada yaşıyor. Hiçbir yazılı bildirim tebligat olmadan bir günde bu insanlar tasviye edilmeye çalışılıyor. Hukuki süreç daha bitmeden halkın evi yıkılıyor. Halk hukuki sürecin bitmesini istiyor.”

MECLİS’E TAŞINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, mahalle sakinlerinin durumunu Meclis’e taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde Hatimoğulları, Dörtyol Milli Emlak Müdürlüğü’nün 3 Şubat tarihli tahliye konulu yazısında, “İlçemiz Özerli mahallesinde mülkiyeti Hazineye ait 135 ada 1 parselde taşkın sahada bulunan işgaliniz ile 10 Şubat tarihinde tahliye işlemi yapılacağı belirlenmiştir” ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Kasım ayında yıkım ve tahliye kararı verilen saha için yürütmenin durdurulması için açılan dava nedeniyle yıkımın gerçekleştirilemediğini aktaran Hatimoğulları, önergesinde şu sorulara yer verdi:

•Tahliye ve yıkım tebliğinin ilgili yurttaşlara tahliye tarihinden sadece bir hafta öncesinde bildirilmiş olması olağan mıdır?

•Özerli sakinlerinin dava süreci henüz sonlanmamışken tahliye ve yıkım kararı verilmesi hukuken doğru mudur?

•Özerli sakinlerine dayatılan tahliye ve yıkım kararı hukukdışı değil midir?