Müziğimizin efsane isimlerinden Cem Karaca'yı 75. doğum gününde şarkılarıyla anıyoruz

75. doğum gününde şarkılarıyla Cem Karaca

Cem Karaca'nın 75. doğum gününde kendisini yaptığı eşşiz eserleri dinleyerek anıyoruz. Anadolu rock türünün kurucularından olan Cem Karaca, Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan gibi gruplarla ve solo olarak çıkardığı albümlerle güçlü bir rock kültü yaratılmasımasında öncülerden oldu.

Cem Karaca, 5 Nisan 1945 tarihinde tiyatro sanatçıları Toto Karaca ve Mehmet Karaca'nın tek çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda sanatla iç içe büyüyen Karaca'nın, müzik ile ilk tanışması ise annesinin teyzesi Rosa Felegyan'ın piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesi ile oldu. Daha sonra Karaca'nın sesi annesi Toto Karaca tarafından keşfedilldi.

MÜZİK KARİYERİ

Robert ve Kültür Koleji'nde eğitim gören Karaca, profesyonel olarak müzik kariyerine 1967' yılında 'Apaşlar' grubuyla başladı. Aynı yıl Apaşlar, Altın Mikrofon Yarışması'nda, 'Emrah' adlı besteyle ikinciliği kazandı. Bu başarı daha sonra 'Resimdeki Gözyaşları' ve 'Bu Son Olsun' gibi parçalarla devam etti.

1969 yılında Apaşlar’dan ayrılarak Seyhan Karabay'la birlikte 'Cem Karaca-Kardaşlar' topluluğunu kuran Karaca, yayınladıkları ilk 45'likleri 'Dadaloğlu' ile listelerde üst sıralara yerleşti. Buradaki çalışmalarından sonra 1972 yılında gruptan ayrılarak Moğollar'a geçti. Moğollar grubula 'Namus Belası', 'Gel Gel', 'Obur Dünya' gibi albümlerle büyük başarılara imza attı.

'Cem Karaca-Dervişan'ı kurdu. Bu grubun kilit isimleri Cem Karaca ve Uğur Dikmen'di.

Toplama olmayan ilk LP’si 'Yoksulluk Kader Olamaz'ı Dervişan ile birlikte çıkardı. Dervişan'ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca 70'lerdeki son grubu olan 'Edirdahan'ı kurdu. 'Cem Karaca- Edirhan'ın yaptığı 'Safinaz' isimli uzun çalar, Barış Manço’nun 1975 yılında çıkardığı '2023' ile birlikte Türkiye'nin sayılı senfonik rock albümleri arasında yer aldı.

1980 SONRASI

1979 yılında Almanya'ya gitti ve 12 Eylül 1980 sonrası Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Yaklaşık 8,5 yıl Almanya'da yaşadı. 27 Haziran 1987 akşamı Türkiye'ye geri döndü ve yeniden Türk vatandaşlığına alındı. Cem Karaca daha sonra solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Cem Karaca'nın 59 yıllık ömründe bizlere bıraktığı o muhteşem eserlerinden bir kaçı:

►DENİZ ÜSTÜ KÖPÜRÜR

►BU SON OLSUN

►TAMİRCİ ÇIRAĞI

►NAMUS BELASI

►PARKA

►MUHTAR

►CEVİZ AĞACI

RAPTİYE RAP RAP

►BİNDİK BİR ALAMETE