Elazığ’da meydana gelen ve başta Malatya olmak üzere çevre illerde de şiddetli hissedilen depremin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Resmi verilere göre 76 bina yıkıldı; 645 binada ağır, 541 binada ise az ve orta hasar meydana geldi. 76 bina en az 38 kişiye mezar olurken bin 600’den fazla kişi yaralandı. Bölgede bine yakın artçı sarsıntı gerçekleşti

76 bina yerle bir!

Haber Merkezi

Elazığ’da cuma günü meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Merkez üssü Sivrice olan depremde Elazığ’da en az 34, Malatya’da 4 kişi olmak üzere 38 kişi yaşamını yitirdi. Bin 600’den fazla yaralının olduğu depremde, 45 kişi enkazdan sağ kurtarıldı. Resmi verilere göre 76 bina yıkıldı, 645 binada ağır, 541 binada az ve orta hasar meydana geldi.

20.55 sularında gerçekleşen depremin ardından bölgede bine yakın artçı sarsıntı gerçekleşti. Sarsıntılardan 20’sinin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğu bildirildi.
Yaşanan bu deprem ülkede son 9 yılda görülen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti.

Başta Malatya olmak üzere çevre illerden de şiddetli bir şekilde hissedilen depremin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin hâlâ ciddi önlemler almadığı gözler önüne serildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada Malatya ve Elazığ’da incelenen bin 521 binadan 76’sının yıkıldığı; 645’inde ağır, 541’inde ise orta ve az hasar bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda, toplam 3 bin 733 personel, 555 araç, 19 arama kurtarma köpeği ve 5 hava aracının görev aldığı belirtildi.
Mustafa Paşa Mahallesi’nde kurtarma çalışmaları dün sona ererken enkaz altında kalan 65 yaşındaki Sakine Düşmez’e, saat 11.30 sıralarında ulaşıldı. 39 saat sonra enkaz altından çıkarılan Düşmez’in yaşamını yitirdiği belirlendi. Düşmez’in UMKE görevlisinin telefonla konuşup kurtardığı Azize Çelik’in annesi olduğu öğrenildi. Sakine Düşmez’in diğer kızı Nazmiye Düşmez ise önceki gün enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

Ekipler, çalışmalara Sürsürü Mahallesi’nde yoğunlaştı. Mahallede yıkılan Dilek Apartmanı’nda 16 kişi enkaz altında kaldı. Dün 8 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 5 kişi ise yaralı olarak çıkarıldı. Kalan 3 kişiyi kurtarma çalışmaları ise devam etti. Hayatını kaybeden 3 kişinin kimlik bilgileri netleşti. Hastaneye kaldırılan cenazelerin Berna-Enes Sertdemir çiftine, üçüncü kişinin ise Berna Sertdemir’in babası Aslan Cengiz’e ait olduğu belirlendi.

HÂLÂ ÇADIR VERİLMEDİ

Depremde 30 ev ile 10 ahırın yıkıldığı Malatya’nın Pütürge ilçesi Gündeğer mahallesine, hâlâ çadır verilmedi. Ziyaret eden yetkililere bildirmelerine rağmen çadırların gelmediğini belirten Muhtar Selahattin Yıldırım, “İnsanlarımız dışarda ateş yakıp geceyi geçiriyorlar” dedi.