Norveç’te 2011’de gerçekleştirdiği iki ayrı saldırıda 77 insanı katleden neo-faşist ve radikal dinci Anders Behring Breivik, 10 yıllık hapsinin ardından hakkındaki ‘şartlı tahliye’ duruşmasına Nazi selamı ve üstünde ırkçı mesajların yazılı olduğu bir dövizle çıktı.

77 insanın katili Breivik, ‘şartlı tahliye’ duruşmasına Nazi selamıyla çıktı

Norveç’te 2011 yılında 77 insanı öldüren neo-faşist Anders Behring Breivik, ‘şartlı tahliye’ duruşmasına Nazi selamıyla çıktı ve ırkçı mesajlar verdi.

Reuters’in aktardığına göre Breivik, bugün duruşmanın görüleceği salona girerken, beyazların üstün olduğunu iddia etmek amacıyla parmaklarıyla bir işaret yaptı; ardından ise sağ kolunu kaldırarak Nazi selamı verdi.

Ayrıca Breivik, salonda “Beyazlara karşı yaptığınız soykırımı durdurun” cümlesinin yazdığı bir dövizi de elinde tuttu.

Breivik'in ‘şartlı tahliye’ talebinin görüleceği davanın dört günde tamamlanması planlanıyor. Öte yandan Breivik'e verilen 21 yıllık azami ceza da gelecekte topluma tehdit olarak görülmesi halinde her 5 yılda bir 5 yıl olarak sürekli şekilde uzatılabilir.

42 yaşındaki Breivik, 22 Temmuz 2011’de Norveç'in başkenti Oslo'da başbakanlık binası önünde bombalı saldırı gerçekleştirmiş ve Utøya adasında Norveç Sosyal Demokrat Parti yaz kampındaki gençlere yönelik silahlı saldırı düzenlemişti.

Breivik’in saldırıları sonucu Oslo’da 8, Utøya adasında ise 69 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından Breivik'in Hristiyan kökten dinci görüşlü internet sitelerinde yorumlar yaptığı ortaya çıkmıştı.

Breivik, 24 Ağustos 2012 tarihinde yapılan karar duruşmasında, Norveç yasalarındaki en yüksek ceza olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.