8 bin çam ağacına kıyacaklar

Rozerin Yüksel

Bir yanı İzmir Bergama’ya diğer yanı ise Balıkesir Ayvalık’a kadar uzanan Kozak Yaylası’nda bulunan Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanları taş ocağı tehdidi altında. 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş adlı şirkete granit ocağını 110 hektara çıkarmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.

Bin 882 adet ağacın kesileceği belirtilen ÇED raporunda, “Bu ağaçların tamamı birden kesilmeyecek, yıllık çalışma alanı üzerindeki ağaç sayısı kadar kesim işlemi gerçekleştirilecek. Proje alanı üzerinde bağ ve fıstıklık vasıflı tarım alanları bulunmakta olup, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvuruda bulunularak tarım dışı amaçla kullanım izni alınacaktır” dendi.

Ayrıca ÇED raporunda taş ocağının faaliyet göstereceği alanın vasıflı tarım alanı olduğu belirtildi. Faaliyet alanı 10 kattan daha fazla genişleyecek olan taş ocağının Aşağıcuma Mahallesi’ne sadece 780 metre uzaklıkta olması dikkat çekti.

Yöre halkıyla birlikte her bir ağacı savunacağız diyen Bergama Çevre Platformu’ndan Erol Engel şu ifadeleri kullandı: “Bu ağaçların oradaki ekosisteme verdiği değer parayla ölçülecek değil. Özellikle son 10 yıldır çam fıstıklarındaki hastalıklardan ötürü bölgede bir yoksullaşma var. Her iki köye de çevre il müdürlüğü yetkilileri geldi, toplantılar yaptırılmadı fakat Çevre Bakanlığı yöre halkının bu iradesine rağmen ÇED olumlu kararı verdi. Yasal itirazımızı 10 gün içerisinde gerçekleştireceğiz.”