8 maddede İspanya seçimi hakkında bilinmesi gerekenler

HABER MERKEZİ

İspanya erken genel seçim için sandık başına gitti. İşte İspanya seçimlerinin bilinmesi gereken 8 önemli sonucu:

KİM KAZANDI?

1- İspanya’da düzenlenen erken genel seçimleri sosyal demokrat PSOE (Sosyalist İşçi Partisi) kazandı. Ancak parti, tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı. Hükümet kurabilmek için 176 sandalye gerekirken, PSOE 121 vekil çıkardı.

8-maddede-ispanya-secimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-648043-1.
PSOE Lideri Pedro Sanchez

MECLİS DAĞILIMI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

2- 350 sandalyeli mecliste, sol blok toplamda 158, sağ blok 152 sandalyede kaldı. PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, parlamentoya giren diğer partilere siyasi kilitlenmeyi aşmak için sorumlu hareket etme çağrısında bulundu. PSOE’nin azınlık hükümeti kurması için şimdiye kadar pek anlaşamadığı solcu Unidas Podemos ile anlaşması, ayrıca ayrılıkçı Katalan ve Bask partilerin dışarıdan desteğini alması şart.

KATILIM ORANI DÜŞTÜ

3- Seçimin en dikkat çekici taraflarından biri, katılım oranının düşüklüğü oldu. 37 milyon seçmene sahip ülkede, geçen nisan ayında yapılan seçimlerde yüzde 70’i aşan katılım, bu seçimde yüzde 56.8’de kaldı. Bu durumun oluşmasında, 4 yılda 4 kez seçime gidilmesinin yol açtığı siyasi istikrarsızlığın yarattığı güven kaybının ve küçük de olsa Katalonya bölgesindeki boykot çağrısının etkili olduğu ifade ediliyor.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE

4- Aşırı sağcı Vox Partisi, seçimi üçüncü bitirerek büyük bir ilerleme kaydetti. Faşist diktatör Francisco Franco’nun mirasçısı olarak görülen Vox Partisi, sandalye sayısını iki katından fazla artırarak 53 vekil çıkardı. Partinin lideri Santiago Abascal, “11 ay önce İspanya’nın hiçbir belediyesinde, mecliste ya da Avrupa Parlamentosu’nda temsilcimiz yoktu. Bugün İspanya’nın 3. büyük siyasi partisiyiz” açıklaması yaptı.

8-maddede-ispanya-secimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-648044-1.
Aşırı sağcı Vox Partisi'nin Lideri Santiago Abascal

PODEMOS KAN KAYBETTİ

5- Solcu Podemos, 35 vekil elde etti. Parti nisan seçimlerinde 42 vekil çıkarmıştı. Podemos lideri Pablo İglesias, “İspanyollar bu gece daha kötü uyuyacak. Çünkü Avrupa’nın en güçlü aşırı sağımız oldu. 10 Kasım, sağın daha da güçlenmesine yaradı” dedi. İglesias, koalisyon hükümeti olması halinde sosyal demokrat PSOE’ye destek verip, müzakere açık olduklarını dile getirdi.

SAĞ PARTİ VEKİL ARTIRDI

6- Ülkedeki en büyük sağ görüşlü parti olan PP (Halk Partis)i 66 olan milletvekili sayısını 86’ya kadar yükseltti. Sağın oylarını yükseltmesinin nedeni olarak, Katalonya’daki ayrılıkçı hareketin etkisini artırması gösteriliyor. PP’nin lideri Pablo Casado sonuçları değerlendirdiği konuşmasında, “PP iyi bir sonuç elde etti ama İspanya’nın geleceği ve hükümet kurulması açısından kötü bir sonuç alındı” dedi. PSOE liderinin alacağı karara bakarak, ‘üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini’ ifade eden Casado, çekimser oy kullanarak olası bir PSOE azınlık hükümetine destek vermek için açık kapı bıraktı.

KATALANLAR’IN DURUMU

7- Katolanlar, İspanyol meclisine 3 siyasi partiyle toplamda 23 milletvekili göndermeyi başardı. Katalonya’daki ayrılıkçı siyasi partiler seçim sonuçlarından memnun olduklarını açıkladı. Bölgedeki ayrılıkçı siyasi yapılar, Katalonya’da çoğunluğu temsil etmeye devam etti.

LİBERAL PARTİDE ÇÖKÜŞ

8- Seçimlerin bariz şekilde kaybedeni liberal sağcı Vatandaşlar Partisi oldu. Liberal sağcıların vekil sayısı 57’den 10’a geriledi. Partinin lideri Albert Rivera, kurmaylarıyla acil toplantı yapacaklarını açıkladı.

8-maddede-ispanya-secimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-648076-1.