8. Trans Onur Yürüyüşü engel tanımadı

ZEYNEP KURAY

İstanbul Valiliği’nin yasağını tanımayan LGBTİ üyeleri , tüm engellemelere rağmen 8. Trans Onur Yürüyüşü gerçekleştirdi. “ Bu yoldan dönmeyiz” sloganları ve gökkuşağı bayraklarıyla Şişli Pangaltı ‘dan yürüyüşe geçen LGBTİ’lerin yolu Elmadağı’nda polis tarafından kesildi. Ara sokaklarda yaşanan kovalamaca sonrası 7 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasına rağmen LGBTİ'liler, 8. Trans Onur Yürüyüşü ’nü gerçekleştirdi. Taksim ‘in her sokağının polis tarafından abluka altında alması üzerine eylem güzergahlarını değiştiren LGBTİ üyeleri , Şişli Pangaltı Metrosu önünde toplanarak hem basın açıklaması hem de yürüyüş yaptı. Yürüyüş öncesi basın açıklaması gerçekleştiren LGBTİ ‘liler, "Transız, buradayız, alışın, gitmiyoruz" mesajı verdi. LGBTİ adına açıklamayı okuyan Trans aktivist Eylem Çağdaş , yıllarca sorunsuz bir şekilde kutlanan ve kamu düzeni adına hiçbir sorun teşkil etmeyen trans onur haftasının iki yıldır valilik tarafından engellendiğini hatırlattı. Valinin bu keyfi yasağına tepki gösteren Çağdaş, “ Soruyoruz güvenlik; anayasal hakkını kullanarak yurttaşları gazlayarak, döverek, gözaltına alınan alarak mı sağlanıyor? Güvenlik dediğiniz anayasaya göre suç işlemiş sivil faşist unsurların yürüyüşe saldırmalarına göz yumarak, ses çıkarmayarak mı sağlanır? Valinin bu sorulara cevap vermeyeceğini biliyoruz” dedi.

‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ!’

Üç yılda 100'e yakın homofobi ve transfobi karşıtı yaralandığını, onlarcası gözaltına alınıp, yüzlercesinin polis şiddetine maruz kaldığını aktaran Çağdaş, “Vali ve yürüyüşün yasaklanmasında fikir birliğine varan herkes bilsin ki anayasal hakkımızı kullanma cürretinden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye ‘ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli LGBTİ ‘lilere yapılan eziyete de değinen Çağdaş, “ Türkiye ‘de translar sistematik olarak yok sayılmaya mahkum ediliyorlar. Toplumdaki Transfobi, yabancı düşmanlığı ile birlikte birleşince Türkiye'de yaşayan göçmen translar için her gün şiddet ve tehditle yüzleşmek bir zorunluk haline gelmiştir. Her anımız ve aldığımız her soluk var olma mücadelesine dönüşmüştür” dedi. Çağdaş, bu ülkenin farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalardan gelen, farklı inançlara sahip olan ve dünyanın tüm renklerini yüreğinde taşıyan translar olarak hiçbir transın ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

BURADAYIZ, ALIŞIN , GİTMİYORUZ !

Yaptıkları yürüyüşün ve gösteri hakkının anayasa tarafından güvence altına alındığını belirten Çağdaş, yine valiliğe seslenerek şunları söyledi:” Bizler anayasal hakların korunması için mücadele eden yurttaşlar olarak sizi anayasaya uygun davranmaya ve suç işlememeye davet ediyoruz. Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Transız, buradayız, alışın, gitmiyoruz."

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından ellerinde gökkuşağı rengindeki bayraklarla Taksim'e doğru yürüyüşe geçen LGBTİ’liler hep bir ağızdan, "Trans cinayetleri politiktir", "Polis defol sokaklar bizimdir", "Susma haykır translar vardır", "Her yer Taksim her yer direniş", "Travestiyiz burdayız alışın gitmiyoruz" sloganları attı. Elmadağı’nda polis tarafından önleri kesilen LGBTİ üyeleri ara sokaklara dağıldı. Polisler ve kitle arasında yaşanan kovalamaca sonrası taksiye binen 7 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Taksim Miss sokağı abluka alan polisler, LGBTİ üyelerinin toplu şekilde oturmasına dahil izin vermedi. Sokakta oturan yurttaşları yerlerinden kaldıran polis, görüntü çekmeye çalışan gazetecileri de engel oldu.

8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313644-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313645-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313646-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313647-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313648-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313649-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313650-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313651-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313652-1.8-trans-onur-yuruyusu-engel-tanimadi-313653-1.