Bugün 20 işçinin hayatını kaybettiği, 53 işçinin ise yaralandığı Ostim-İvedik Katliamları’nın 8’inci yıldönümü. Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi üyeleri, dün Ostim Metro çıkışında eylem yaparak, aradan geçen 8 yıla karşın adaletin yerini bulmadığına dikkat çekti, tüm sorumluların eksiksiz şekilde yargılanmasını ve cezalandırılmasını istedi. Ankara İSİG Meclisi adına açıklama yapan Pınar Abdal, şunları […]

8 yıl oldu ama  adalet yok

Bugün 20 işçinin hayatını kaybettiği, 53 işçinin ise yaralandığı Ostim-İvedik Katliamları’nın 8’inci yıldönümü. Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi üyeleri, dün Ostim Metro çıkışında eylem yaparak, aradan geçen 8 yıla karşın adaletin yerini bulmadığına dikkat çekti, tüm sorumluların eksiksiz şekilde yargılanmasını ve cezalandırılmasını istedi.

Ankara İSİG Meclisi adına açıklama yapan Pınar Abdal, şunları söyledi: “Ankara’da 3 Şubat 2011’de önce Ostim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Özkanlar Hidrolik İmalat’ta, 9 saat sonra bu kez İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Metsan’da patlama ve ardından yangın meydana geldi. Aynı gün yaşanan iki patlamada 20 işçi hayatını kaybetti, 53 işçi yaralandı. 20 arkadaşımız kapitalizmin kâr hırsı, alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler, işçi emeğinin ve işçi hayatının hiçbir değerinin olmadığı bu sistem yüzünden göz göre göre ölüme gönderildi.”

Bu olaydan; ruhsatsız işyerinde imalat yapan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayan ve hiçbir kurala uymayan patronlar kadar, bu işyerlerini denetlemeyen ve patronlara hiçbir yaptırım uygulamayan devlet kurumlarının da sorumlu olduğunu vurgulayan Abdal, şöyle devam etti:

“Çalışma Bakanlığı’nın bu bölgede en son 2007’de denetim yaptığı ortaya çıktı. Katliamın nedeninin 20 yıllık oksijen tüpleri olduğunu söyleyenler, bu tüplerin nasıl olup da işçilere hâlâ kullandırıldığı hakkında hiçbir şey söylemedi. Dava süreci ise adalet arayan işçi ailelerine yönelik bir işkenceye dönüştürüldü. Bu katliamın kamu sorumluluğu da varken, dava sürecinde sorumlu kamu kurumları hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Denetçi, müfettiş, bakan, siyasi sorumlular, aradan geçen 8 yıl içinde mağdur ailelerin bütün girişimlerine karşın yargılanmadı.”

Her gün 6 işçi ölüyor

Aradan geçen 8 yılda, Ostim’de, İvedik’te ve tüm ülkede koşulların daha da kötüleştiğini belirten Abdal, “2018 yılında Ankara’da en az 56, Türkiye genelinde bin 923 arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Bu sömürü düzeni her gün 6 arkadaşımızı aramızdan alıyor. Bugün buraya yalnızca ölülerimizi anmaya değil, iş cinayetlerine dur demek için mücadeleyi büyüteceğimizin sözünü vermek için de geldik. İşçileri ölüme yollayanlara ve onları koruyanlara, suç birliği edenlere karşı mücadelemiz sürecek!” diye konuştu.

Açıklamanın ardından bildiri dağıtan Ankara İSİG Meclisi üyeleri, bugün de saat 13.00’de Mimarlar Odası’nda forum düzenleyecek.

***

Sanıklara ödül gibi ceza verilmişti

Ostim-İvedik Katliamları’yla ilgili dava, Eylül 2015’te yapılan 28’inci duruşmada karara bağlandı. Sanıklara ödül gibi cezalar verildi. 18 sanıktan 13’ü beraat etti, yalnız gaz dolum firmasının iki yetkilisine 15 yıl ceza, diğer sanıklara ise 4 ile 6 yıl arasında cezalar verildi. Ceza alan tüm sanıklar iyi hal indiriminden yararlandı. Aileler kamu görevlilerinin yargılamaya dâhil edilmemesi ve işyerlerinin sahiplerinin beraat etmesi nedeniyle kararı temyize götürdü. Yargıtay kararı bazı sanıkların lehine, bazı sanıkların ise aleyhine bozdu. Bozma kararına karşı gaz firması yetkilisi sanık tarafından fazla ceza verildiği gerekçesiyle yapılan itiraz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kabul edildi ve dosya Yargıtay Ceza Kurulu’na gönderildi. Aileler hâlâ Yargıtay Ceza Kurulu kararını bekliyor.