Türkiye'nin Himalayalar'ı olarak anılan Aladağlar Milli Parkı'nda 80 hektar alanın zarar görmesine neden olan yangının ardından bölgede 24 saat nöbet başlatıldı.

80 hektar alanın yandığı Aladağlar'da 24 saat nöbet

Kayseri'nin Yahyalı ilçesi Aladağlar Milli Parkı'nda çıkan, 80 hektarlık alanın zarar gördüğü yangının ardından Orman Müdürlüğü ile Doğu Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, olası yeni bir yangına karşı 24 saat esaslı nöbet tutuyor.

Yahyalı ilçesi Aladağlar Milli Parkı’nda 9 gün önce sigara izmaritinden çıktığı iddia edilen yangın, kısa sürede büyüdü. 100’e yakın ekibin müdahale ettiği yangın, 3 günlük çalışmayla kontrol altına alındı. Yangında 80 hektar alan zarar gördü.

Orman Müdürlüğü ile Doğu Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, yeni bir yangına karşı, 24 saat esaslı nöbet tutuyor. Motosikletle ve yürüyerek bölgede devriye gezen ekipler, dürbünlerle ormanlık alanı inceliyor, olası bir yangının önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

80-hektar-alanin-yandigi-aladaglar-da-24-saat-nobet-907089-1.
Fotoğraf: DHA

’EKİPLERİMİZ NÖBETLEŞE ALANDA’

İlçenin büyük bir faciadan döndüğünü söyleyen Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, şunları söyledi:

"Bundan 7-8 gün önce Aladağlarımızda çıkan yangında bir felaketi yaşadık. Yangın, ekiplerimizin gayretli müdahalesi ile söndü. Özelikle Ulupınar ve Kapuzbaşı’nda yangına katılan vatandaşlarımız birer orman kahramanlarıdır. Cansiperane şekilde adeta bir itfaiye eri gibi yangını söndürmeye gayret ettiler. Büyük bir sıkıntımız kalmadı. Can ve mal kaybımız olmadı. Valiliğimizin gönderdiği genelge ile piknik alanlarına yasak geldi. Biz de bu genelgeyi uyguluyoruz. Piknik alanlarında kimseyi almıyoruz. Aladağlar’da çıkan yangında 80 hektar alan yandı. Soğutma çalışmalarımız da bitti. Yangın kontrol noktasında ekiplerimiz nöbetleşe alandalar. Yeni bir yangın olmaması için ekipler aralıksız nöbet tutuyor. Yangınla ilgili sıkıntılar kalmadı. Umarım diğer illerde devam eden yangınlar da bir an önce söner.”


ALADAĞLAR HAKKINDA

Aladağlar, batıda Alplerden başlayıp, doğuda Himalaya ve ötesine uzanan büyük Alp-Himalaya kıvrımının bir parçası olan Toros Dağları’nın bir kısmını oluşturur. Bu kıvrım kemeri, kuzeydeki Avrasya plakasının, güneydeki Afrika, Arabistan ve Hindistan plakaları ile çarpışmasından meydana geldi.

80-hektar-alanin-yandigi-aladaglar-da-24-saat-nobet-907090-1.
Fotoğraf: Eska Gençlik ve Spor Kulübü

Aladağlar, Doğu Toroslar dağ silsilesine ait en yüksek, iç içe zirveler grubunu oluşturur. Ana zirveleri 3700 metrenin üstündedir (Kızılkaya 3767m, Demirkazık 3756 metre, Kaldı 3748 metre, Emler 3723 metre). Aladağlar'ın jeolojik" yapısı iki bölümden oluşuyor; Ak ve Kara Aladağlar. “Ak Aladağlar” adı verilen kuzey bölümü genelde dolomitik, çok kalın Jura - Kretase yaşlı masif kalkerlerden ibarettir. Güneye doğru ani incelmeler yapan bu kalınlık 2000 m. civarındadır. Bu kalkerler iyi tabakalanmamış ve açık renklidir.

Ayrıca Aladağ kalkerinin taban, ve üstünde bir radiolarit serisi bulunuyor. Kara Aladağlar ise, Başyayla Koridoru boyunca Ak Aladağlar'ın altına girer. Bunlar bazen ince, bazen kalın tabakalı, Permo-Karbon yaşlı, çok kalın kalker serisinden oluşuyor. Kayaçlar çok koyu mavi renktedirler. Aladağlar'ı oluşturan kalker kütle arasında ultrabazik karakterli ofiolitik kayaçlar da yer alıyor. Aladağlar doğudan ve batıdan sokulmuş vadilerle derin bir biçimde yarılmıştır. Dağ kütlesinin batı yamaçları doğu yamaçlara oranla daha diktir.

Aladağları batıdan doğuya doğru yarıp geçen Çakıt Suyu vadisi İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan en önemli doğal geçitlerden birisi. Derin vadilere sahip diğer akarsuların bir kısmı eriyen kar sularıyla veya gür karstik kaynaklarla beslenirler. Kalkerin dağ kütlesinde ana yapıyı oluşturması sebebiyle lapya, dolin, uvala gibi karstik şekiller oldukça yaygındır. Aladağlar'da pek çok karstik mağara bulunmaktadır, fakat bu mağaralarla ilgili ayrıntılı araştırmalar yapılmadığından fazla bir bilgiye sahip değiliz. Pleistosen'de, Würm buzul döneminde gelişen buzullar, Aladağlar'da şiddetli bir aşınıma sebep oldu. Günümüzde yokolmuş bu buzullardan derin U şekilli vadiler, sirkler, morenler ve streasyonlar kaldı.