15 günlük tatilin ardından eğitim yılının ikinci dönemi bugün başlıyor. Elazığ depreminin ardından bölgede 80 okul için yıkım kararı verildi

80 okul için yıkım kararı

Buse İlkin YERLİ

Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başlıyor. Yaklaşık 18 milyon öğrenci iki haftalık ara tatilin ardından bugün ders başı yapıyor.

En büyük sıkıntı depremin vurduğu Elazığ ve çevre illerde. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, depremden hemen sonra bölgede yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda hasar gören eğitim kurumlarının belirlendiğini açıkladı. Selçuk, “Hasar tespit çalışmalarımız sonucunda bölgede yaklaşık 80 okulda eğitim öğretim faaliyeti yapılmayacak. Bu okulların yıkımına karar verildi. Bu okulların hangi süreçte nasıl yapılacağına ilişkin kararlarımızı almış bulunuyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL VE BURSA’DA SON DURUM

Hasar nedeniyle yıkım kararı alınan okullar sadece Elazığ ve çevre kentlerde değil. Bursa Valiliği, önceki gün il genelinde depreme dayanıksız 24 okul hakkında yıkım kararı alındığını açıkladı ve şu bilgileri verdi: “Yıkım kararı alınan eğitim binalarından dokuzu aynı bahçedeki sağlam olan diğer blokta, bunun dışındaki 15 okulumuzda ise, öğrencilerimiz kayıt bölgesindeki en yakın okulda eğitimlerine devam edecektir.”

İstanbul’un Silivri ilçesinde 26 Eylül’de meydana gelen 5.8’lik deprem sonrası hasar gören okulların listesi de açıklanmıştı. Bölgede sekiz okul binasının yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilmişti.

KÖR KARANLIKTA EĞİTİM

Eğitim Sen 4 No’lu Şube Sekreteri Yurttaş Yıldırım, yıkım kararı verilen okullardan bir bölümünün öğrencilerin başka okullara gönderildiğini hatırlattı. Yıldırım, “Öğrencilerin nakledildiği okullarda ikili eğitime geçildi. Örneğin Saraybosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri başka bir okula nakledildi. Ders sabah 7’ye 10 kala başlıyor. Saat 19 civarı bitiyor. Büyük sıkıntı oluyor” dedi.

İllere göre yıkılacak okul sayısı şu şekilde:
>>Elazığ... 32
>>Malatya…27
>>Adıyaman 14
>>Diyarbakır 7
>>Bursa... 24
>>İstanbul.. 8