1921’de dünya yazarlarının tanışma, tartışma ve dayanışma platformu olma amacıyla kurulan Dünya Yazarlar Birliği PEN’in 80. Uluslararası Kongresi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapıldı. “Dilim, Hikâyem, Özgürlüğüm” temalı kongrede Ebola gerekçesiyle Afrika PEN merkezleri delegelerine vize verilmediği için 58 merkez temsil edildi. 29 Eylül-2 Ekim günlerinde yapılan kongreye PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu’ndan Zeynep Oral, Tülin Dursun ve Halil İbrahim Özcan katıldı.

PEN Uluslararası Başkanı John Ralson Saul açış konuşmasında Orta Asya PEN Merkezi Başkanı Dalmira Tilepbergenova ile emek veren herkese teşekkür etti. Dünyadaki savaş durumları ile barış çabaları başlıca görüşme konuları arasında yer aldı. Kadınların uğradığı baskılar ile çeşitli ülkelerde ‘cinsel azınlıklar’ (LGBTQI) aleyhtarı yasalarda görülen artışa dikkat çekildi.

On kişilik Uluslararası Yönetim Kurulu’nda boşalan iki yere Portekiz PEN Başkanı Teresa Cadete ile Güney Afrika PEN Başkan Yardımcısı Margie Orford seçildi. PEN Yeni Sesler Ödülü 1986 doğumlu Rus yazar Marina Babanskaya’ya sunuldu.

Hapisteki yazarlardan seçilen üç kişi için etkinliklerde üç boş iskemle vardı: Kırgız yazar Azimjan Askarov, Çin’de ayrılıkçılık suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkûm edilen Uygur yazar İlham Tohti ve Kazak yazar Vladimir Kozlov. Hapisteki Yazarlar Komitesi Uluslararası Başkanı Mariam Botsford Fraser’in sunduğu yıllık rapor bağlamında Azerbaycan, Bahreyn, Çin, Etiyopya, Honduras, Irak, İran, Kuzey Kore, Küba, Meksika, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan,Türkiye ve Vietnam ifade özgürlüğünün yetersizliği bakımından eleştirilen ülkeler arasında yer aldı.

Hazırlıkları tamamlanan dört yeni PEN merkezinin kurulması oylandı ve onaylandı: Eritre, Galler, Honduras ve Liberya. Pakistan PEN Merkezi faal olamadığı için kapandı.

PEN Ural Altay Merkezleri Dayanışma Ağı Konferansı ise 3-5 Ekim günlerinde Isık Göl kenarında düzenlendi. Uygur PEN Merkezi önceki başkanı Kaiser ÖzHun’un başkanlığında yapılan konferansta diller, edebiyat ve özgürlük üzerine sunumlar ve görüşmeler yapıldı.

2015 PEN Kongresi 13-16 Ekim günlerinde Kanada’nın Quebec kentinde yapılacak.