Uzmanlar, ülkede koronavirüs testinin yapıldığı merkezlerin azlığından şikâyetçi. ‘Yaygın test’ sloganıyla kampanya başlatan TTB’nin Başkanı Adıyaman, “Korona ile mücadelede başarının şartı, test sayısının artırılması ve hastaların izole edilmesidir” ifadesini kullandı

81 ilde test yapılmalı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ülkede test yapılan kişi ve test merkezlerinin sayısı, salgınla mücadelede başarı sağlamak için sağlıkçıların öngördüğü düzeye hâlâ ulaşmadı. TTB’nin, “YaygınTest” etiketi ile sosyal medyada başlattığı kampanyaya çok sayıda sendika ve demokratik kitle örgütü de destek verdi. 15 bine yaklaşan test sayısının çok yetersiz olduğu belirtilerek, “Hızlı, şeffaf, yaygın test” sloganıyla başlatılan kampanyada, koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

► Tüm koronavirüs testleri ücretsiz olmalı.

► Her şehir ve her hastaneye testler en hızlı şekilde gönderilmeli.

► Sağlık emekçilerine düzenli aralıklarla Covid-19 testi yapılmalı.

► Binlerce göçmen sınır kapılarında bekliyor, sınırlarımızda bekleyen tüm göçmenlere acil ve ücretsiz olarak test uygulanmalı.

► Fabrika, atölye gibi toplu mekânlarda çalışan tüm emekçilere bulundukları bölgede ücretsiz test imkânı sağlanmalı.

HASTA OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, salgınla mücadelede başarı sağlayan ülkelerin ortak özelliğinin yaygın test yapılması olduğunu belirtti. “Testler yaygınlaştırılmalı ve ücretsiz yapılmalı” diyen 81-ilde-test-yapilmali-704326-1.Adıyaman, hastaların yüzde 80’inin hastalığı klinik bulgular olmaksızın asemptomatik geçirdiğinin altını çizerek, “Çoğu insan hasta olduğunu bilmiyor” diye konuştu.

DAHA FAZLA TEST YAPILMALI

Hastaların tespitinin ve izolasyonun önemine dikkat çeken Adıyaman, şunları söyledi: “Ne kadar çok test yaparsanız o kadar çok hasta yakalayabilirsiniz. Başarının şartı, test sayısının çok olması, izolasyon ve karantinanın düzgün uygulanmasıdır. Önceki gün test sayısı düşünce hasta sayısı da düştü. Daha fazla test yapılmalı. Aksi takdirde İngiltere’nin ilk süreçte yaşadıklarını yaşarız. Üniversite hastaneleri ve bazı sağlık merkezlerinde de test yapılacağı duyumları alıyoruz. Ancak bu da yetmez. Türkiye’nin 81 ilinde, büyükşehirlerde birden fazla merkezde test yapılmalı.”